Dramaten

Dramaten och Statens fastighetsverk tar nästa steg för att öka den fysiska tillgängligheten på teatern

Dela

Dramaten kommer tillsammans med Statens fastighetsverk att byta ut den tillfälliga hissen vid huvudentrén till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan enligt ritningar utförda av arkitektkontoret Ahrbom & Partner. Bygget påbörjas efter sommaren och beräknas vara klart i början av 2023.

Bild: Ahrbom & Partner.
Bild: Ahrbom & Partner.

Dramaten startade förra året, i samarbete med Statens fastighetsverk, ett större arbete med att förbättra Dramatenhusets tillgänglighet. Målet är att all scenkonst och Sveriges nationalscen och kulturhistoriska miljöer lättare ska kunna upplevas av alla, oavsett förutsättningar.

Nu tas nästa steg i tillgänglighetsarbetet där Riksantikvarieämbetet har godkänt och fattat beslut om en permanent lösning. Den tillfälliga hissen som installerades hösten 2021 byts ut mot en permanent hiss som fälls in i trappan, en så kallad integrerad hydraulhiss.

Arkitektkontoret Ahrbom & Partner har ritat den nya hissen och arbetet påbörjas under hösten och beräknas vara klart till årsskiftet.

Under byggperioden tas den tillfälliga hissen bort och teaterns rullstolsburna publik kommer under byggperioden att behöva använda sceningången som tidigare. Exakt datum för byggstart meddelas under hösten.

– Efter en längre analysfas, kring vad som är möjligt och inte, har vi nu, tillsammans med Statens fastighetsverk, enats om en hisskonstruktion som vi är mycket nöjda med. Den kommer att fylla sin funktion väl och samtidigt smälta in i den kulturhistoriska miljön på ett bra sätt, säger Maria Groop Russel, Dramatens VD.

– Installationen av den nya hissen är ett led i vårt långsiktiga arbete för tillgänglighet i våra fastigheter. Nu arbetar Dramaten och Statens fastighetsverk vidare för att tillgängliggöra teatern både för publik och anställda, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

I december 2021, samtidigt som den tillfälliga hisslösningen inrättades vid huvudentrén, installerades dörrar med assisterad öppning, i teaterfoajén byggdes en hiss och antalet rullstolsplatser på parkett på Stora scenen dubblerades. Tillgänglighetsarbetet kommer efterhand att omfatta fler scener och lokalytor inom Dramatens verksamhet.

En annan del i arbetet med att öka tillgängligheten är bland annat att erbjuda fler föreställningar som textas, både till svenska och andra språk, och föreställningar med syntolkning.

För mer information kontakta gärna:
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, lena.torner@dramaten.se Mobil: 0703-72 61 47.
Maria Uggla, pressekreterare SFV, maria.uggla@sfv.se, 010-478 72 47.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Ahrbom & Partner.
Bild: Ahrbom & Partner.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande

Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum