DramatenDramaten

Dramaten undertecknar Deklaration för en stark demokrati

Dela

I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige efter att riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt. För att stärka och stå upp för demokratin undertecknade idag Dramatens teaterchef Mattias Andersson, tillsammans med demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, Deklaration för en stark demokrati. – Som Sveriges nationalscen för konstformen teater är det självklart att vi har ett stort ansvar att vara en aktiv aktör och ständig försvarare av demokratiska värden och det fria ordet, säger han.

Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.
Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.

Kommittén Demokratin 100 år har, på uppdrag av regeringen, till uppgift att samordna och genomföra insatser och aktiviteter för en stark demokrati. Målet är att öka såväl kunskapen och medvetenheten om demokratin som engagemanget och delaktigheten. En del i arbetet är att låta kommuner, myndigheter, institutioner och andra aktörer skriva under en deklaration och då, genom egna åtaganden, aktivt bidra till att stärka och utveckla demokratin i Sverige.

Genom att skriva under deklarationen åtar sig Dramaten bland annat att tillgängliggöra scenkonsten för fler, att med uppsökande publikarbete arbeta för att nå fler och nya publikgrupper, att fortsätta arbeta för att öka tillgängligheten på teatern och att aktivt söka nya unga röster att skriva pjäser för teatern. Dramaten arrangerar även under hösten samtal med demokratiska teman, bland annat workshopserien Öva- och skapa demokrati.

– Att Dramaten väljer att underteckna Deklaration för en stark demokrati är ett tydligt ställningstagande för kulturens ovärderliga roll i demokratin, säger Lena Posner-Körösi, demokratiambassadör i kommittén Demokratin 100 år.

Läs mer om kommittén Demokratin 100 år här.
Läs mer om Dramatens höstrepertoar här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.
Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Musikalen Cabaret på Dramaten15.9.2021 09:10:20 CEST | Pressmeddelande

Jonas Malmsjö och Ana Gil de Melo Nascimento och resten av den tretton man starka ensemblen ackompanjeras av funk-soulbandet Damn! när Dramaten sätter upp Cabaret på Stora scenen med premiär 2 oktober. - Vår Kit Kat Club häcklar sin samtid och kabarénumren följer en tradition av satir. Med sång, humor och en massa snusk står de upp för humanism och solidaritet. De blir därför farliga och klubben blir en motståndets plats som nazisterna vill utplåna, säger regissören Farnaz Arbabi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum