DramatenDramaten

Dramaten undertecknar Deklaration för en stark demokrati

Dela

I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige efter att riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt. För att stärka och stå upp för demokratin undertecknade idag Dramatens teaterchef Mattias Andersson, tillsammans med demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, Deklaration för en stark demokrati. – Som Sveriges nationalscen för konstformen teater är det självklart att vi har ett stort ansvar att vara en aktiv aktör och ständig försvarare av demokratiska värden och det fria ordet, säger han.

Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.
Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.

Kommittén Demokratin 100 år har, på uppdrag av regeringen, till uppgift att samordna och genomföra insatser och aktiviteter för en stark demokrati. Målet är att öka såväl kunskapen och medvetenheten om demokratin som engagemanget och delaktigheten. En del i arbetet är att låta kommuner, myndigheter, institutioner och andra aktörer skriva under en deklaration och då, genom egna åtaganden, aktivt bidra till att stärka och utveckla demokratin i Sverige.

Genom att skriva under deklarationen åtar sig Dramaten bland annat att tillgängliggöra scenkonsten för fler, att med uppsökande publikarbete arbeta för att nå fler och nya publikgrupper, att fortsätta arbeta för att öka tillgängligheten på teatern och att aktivt söka nya unga röster att skriva pjäser för teatern. Dramaten arrangerar även under hösten samtal med demokratiska teman, bland annat workshopserien Öva- och skapa demokrati.

– Att Dramaten väljer att underteckna Deklaration för en stark demokrati är ett tydligt ställningstagande för kulturens ovärderliga roll i demokratin, säger Lena Posner-Körösi, demokratiambassadör i kommittén Demokratin 100 år.

Läs mer om kommittén Demokratin 100 år här.
Läs mer om Dramatens höstrepertoar här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.
Lena Posner-Körösi och Mattias Andersson. Foto: Johan Öster.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Ny pjäs av Jonas Hassen Khemiri inleder hösten på Stora scenen11.8.2022 08:34:07 CEST | Pressmeddelande

Sju år efter premiären av pjäsen ≈ [ungefär lika med] återkommer Jonas Hassen Khemiri till Dramaten med den nyskrivna pjäsen Eld som får urpremiär den 25 augusti. –Att sätta upp nyskriven svensk dramatik är en mycket viktig del av nationalscenens uppdrag. Därför är det särskilt glädjande att Jonas Hassen Khemiri fortsätter sitt författarskap i samarbete med oss. Och i kombination med den internationellt verksamme regissören Antú Romero Nunes så tror jag vi kan få en riktigt intressant urpremiär på Stora scenen, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné2.8.2022 13:25:12 CEST | Pressmeddelande

En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.

Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande

Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum