Dramaten

Dramatens Hans och Greta får nypremiär på Orionteatern

Dela

Martina Montelius version av Bröderna Grimms Hans och Greta sätts nu upp igen på Orionteatern, fem år efter urpremiären på Dramaten 2014. För regi står Sally Palmqvist Procopé. Nypremiär den 19 oktober.

Hans och Greta. Foto: Roger Stenberg
Hans och Greta. Foto: Roger Stenberg

Hans och Gretas föräldrar har inga pengar. Så nu har de bestämt att de ska lämna dem att dö i skogen. Men Hans och Greta tänker fortsätta leva! En hjälpsam duva tipsar om en tant som har ett hus byggt av godis och älskar barn. Det visar sig att hon älskar att äta barn. Men Hans och Greta ger aldrig upp.

Martina Montelius version av Bröderna Grimms klassiska saga är osentimental, rolig och lite kuslig. Det är en berättelse om att växa upp utan pengar till glass på utflykten, om syskonskap och om hur beroende föräldrar är av sina barn.

– Efter närmare åttio föreställningar på Dramaten ska det bli fantastiskt att åter få sätta upp Martinas version av Hans och Greta. Den är svart och rå, rolig och trösterik. Samtida och tidlös på samma gång. Och denna gång på hemmaplan – Orionteatern. Med oss har vi en helt ny ensemble som jag ser mycket fram emot att få jobba med, säger regissören Sally Palmquist Procopé.

Sally Palmquist Procopé har tidigare satt upp Lilla stormen på Unga Dramaten. Hon har varit verksam på UngaTur/Turteatern, har arbetat för Malmö Opera och Kungliga Operan och är idag teaterchef för Orionteatern.

Martina Montelius är dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra. Av hennes verk har Unga Dramaten tidigare satt upp bland annat Mira går genom rummen 2011, som hon både skrev och regisserade och Ensam och Esmeralda 2016.

Sagt i pressen om Hans och Greta:
“en hejdundrande teatral smällkaramell för alla från sju år” SvD
“Det här är en underbar uppsättning” DN
“Grimm grymt uppdaterad” Expressen

Ett samarbete mellan Unga Dramaten och Orionteatern. Rekommenderas från 7 år.

Medverkande:
Helena Lindegren
Olle Jernberg
Lisa Larsson
Erik Magnusson

Manus: Martina Montelius
Regi: Sally Palmqvist Procopé
Scenografi: Mats Sahlström
Kostym: Jonna Bergelin
Mask och peruk: Veronica Liljeblad (originaluppsättning)/Linda Sandberg (Orionteatern)
Musik och ljuddesign: Stefan Johansson
Ljusdesign: Raimo Nyman

Hans och Greta, nypremiär 19 oktober, Orionteatern.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hans och Greta. Foto: Roger Stenberg
Hans och Greta. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum