Dramaten

Dramatikern Ahmed El Attar regisserar egen pjäs om pengar och kärlek över gränserna

Dela
Maktens diskreta charm är en nyskriven pjäs om kärlek, pengar, familjerelationer och en dos covid-vaccin. Rappt och händelserikt förflyttar sig handlingen i snabba kast mellan Stockholm, Dubai och Kairo. Urpremiär på Lilla scenen den 26 januari.
Ahmed El Attar. Foto: pressbild.
Ahmed El Attar. Foto: pressbild.

En syrisk kvinna och en svensk man träffas på ett internationellt universitet och blir kära. Deras välbeställda familjer träffas för första gången när paret gifter sig. Till en början är familjerna tveksamma men en stark samhörighet uppstår när de upptäcker att de delar en passion för pengar.

Maktens diskreta charm är skriven av Ahmed El Attar i samarbete med Felicia Ohly. Föreställningen spelas på svenska, arabiska och engelska och ensemblen är en mix av Dramatens skådespelare och frilansare från Egypten, Libanon, Serbien, Sverige och Syrien.

–Efter en veckas repetition blev ensemblen som en enda stor familj. De passar ihop och det är det viktigaste för den sortens teater som vi skapar, säger regissören Ahmed El Attar.

Ahmed El Attar är en internationellt hyllad dramatiker och regissör och en viktig kulturell kraft i Egypten. Han driver bland annat Kairos största samtida konstfestival, förestår en studio som erbjuder lokaler och hjälper fristående scenkonstnärer och har även en digital plattform för samtida arabisk teater och ett omfattande översättningsprojekt.

Felicia Ohly är dramatiker och dramaturg som bland annat står bakom den hyllade humorföreställningen Varför älskar ingen de lesbiska (Malmö stadsteater, 2021/22).

Regi: Ahmed El Attar. Medverkande: Helen Al-Janabi, Inga-Lill Andersson, Isa Aouifia, Adel Darwish, Linnéa Feline, Nina Fex, Duncan Green, Ola Husamou, Mohamed Ismail, Nanda Mohammad, Srdjan Nedzipovski, Sofia Sangregorio, Nathalie Varli.

Samtalskväll med Sensus
Den 30 januari kl.18.00 ges ett samtal på Sensus Medborgarplatsen mellan författaren och folkbildaren Sonia Sherefay och regissören Ahmed El Attar om att ha rötter i flera kulturer. Ett samarbete mellan Dramaten och Sensus. Mer information här.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Ahmed El Attar om Maktens diskreta charm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ahmed El Attar. Foto: pressbild.
Ahmed El Attar. Foto: pressbild.
Ladda ned bild
Maktens diskreta charm. Foto: Aorta.
Maktens diskreta charm. Foto: Aorta.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten bjuder in publiken till teaterworkshops14.3.2023 11:50:36 CET | Pressmeddelande

Dramaten arrangerar under våren teaterworkshops där deltagare helt utan tidigare teatererfarenhet bland annat får prova på att gestalta en roll och hur det är att som skådespelare ta sig an en text. – Detta är ett sätt att ytterligare öppna upp Nationalscenen för publiken och förhoppningsvis sprida ökad kunskap i samhället om teaterkonstens olika dimensioner och aspekter, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum