Riksteatern

Dritëro Kasapi blir Riksteaterns nya teaterchef

Dela

Nu är det klart att Dritëro Kasapi blir Riksteaterns nya teaterchef. Dritëro Kasapi har 20- års erfarenhet som regissör i Sverige och Europa med flera ledande roller som chef och konstnärligt ansvarig.

Dritëro Kasapi är utbildad regissör vid Faculty of Dramatic Arts i Makedonien. Han har arbetat som regissör sedan 1997 och gjort ett 40-tal föreställningar på stadsteatrar och länsteatrar runt om i landet samt på Riksteatern och andra teatrar runt om i Europa. Nu senast kommer Dritëro Kasapi från Kulturhuset Stadsteatern där han arbetat som biträdande teater- och scenkonstchef. Han efterträder Måns Lagerlöf som varit teaterchef på Riksteatern sedan 2014.

- I Dritëro Kasapi får Riksteatern en teaterchef som med sin starka konstnärliga identitet och sina tydliga ledaregenskaper mer än väl kommer att kunna fortsätta arbetet att skapa engagerande scenkonst för en bred publik i hela vårt land. Dritëro har också djup kunskap att kunna sätta den svenska teaterkonsten vidare in i ett internationellt och interkulturellt perspektiv där jämlikhet- och mångfald är en stark drivkraft. Som hand i handske utifrån Riksteaterns vision om scenkonst för alla överallt, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

Dritëro Kasapi har många års erfarenhet av att arbeta med såväl klassiker som samtida berättelser. Han har tidigare mött Riksteatern i egenskap av regissör och 2011 tilldelades han Riksteaterns stipendium för ”konstnärlig spets och bredd” med föreställningarna Othello och Louise och Björnarna.

- Riksteatern är en otroligt spännande scenkonstinstitution med kunniga medarbetare och engagerade teaterföreningar som tillsammans skapar stora möjligheter för scenkonsten i hela landet. Jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet att bli teaterchef på Riksteatern, en organisation som jag har arbetat i och följt under många år. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla Riksteaterns konstnärliga och demokratiska uppdrag att skapa angelägen scenkonst, säger Dritëro Kasapi.

Dritëro Kasapi kommer att tillträda som teaterchef för Riksteatern i november 2018.

För pressbilder och intervjuförfrågningar kontakta pressansvarig Anna Gerdin.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum