Riksteatern

Drömmar bortom gränser i fartfylld komedi

Dela
I höst åker den humoristiska föreställningen Kultakausi – Strålande tider på Riksteaterturné. En fartfylld berättelse om en grupp människor på resa mot sina drömmars land. Föreställningen är en del av Finlands 100-årsjubileum.
Fotograf: Ia Samoil
Fotograf: Ia Samoil

Mitt ute på havet gungar en färja över den gräns i havet som en gång dragits mellan två länder. Ombord finns passagerare som alla fantiserar om sina drömmars land. Några längtar hem, några längtar bort och i ett konferensrum finns ett gäng toppolitiker som jobbar på att stärka landets varumärke, återuppliva guldåldern och få landet på fötter igen.

- I dagens samhälle känns det som att alla hysteriskt marknadsför sig själva. Nästan som att de är rädda för att glömmas bort om de inte gör det. Denna ängslighet är det komiska som för karaktärerna samman i den här föreställningen, säger Jukka Heinänen, regissör och dramatiker.

Med humor undersöker Kultakausi - Strålande tider nationalitetsidén, hemlandet samt gränsernas betydelse - både på det personliga planet och som nation.

- I år fylls hela Finland med massa versioner av våra nationella klassiker. Med Kultakausi - Strålande tider ville vi gå i en annan riktning vilket resulterade i att vi firar vårt jubileumsår med en fartfylld, ganska galen komedi med överraskande vändningar, säger Jukka Heinänen.

Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern, Kajana stadsteater, Kemi stadsteater, Norrbottensteatern och Uleåborgs stadsteater.

Föreställningen spelas på finska och textas till svenska.

Premiär den 6 september i Hallunda

Medverkande Annina Rokka, Mikko Korsulainen, Perttu Hallikainen, Satu Tala och Kimmo Tetri

Regi Riku Innamaa och Jukka Heinänen Manus Riku Innamaa och Jukka Heinänen i samarbete med Jani Lohikari Scenograf Riitta Raunio Ljud, ljus och video design Juha Tuisku

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/stralandetider

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kultakausistralande-tider

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Ia Samoil
Fotograf: Ia Samoil
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum