Myndigheten för press, radio och tv

Drygt 80 miljoner i stöd till lokal journalistik

Dela

Idag meddelar mediestödsnämnden beslut om stöd för lokal journalistik. Totalt beviljas 132 ansökningar stöd om cirka 84,6 miljoner kronor. Dessutom beviljas tio av ansökningarna stöd för tre år.

Stödet kallas ibland även för ”vita fläckar-stödet” eftersom syftet med stödet är att främja och stödja insatser för journalistisk bevakning i svagt bevakade områden, där helt obevakade områden kallas ”vita fläckar”. Stödet kan sökas av allmänna nyhetsmedier för att starta, utöka eller upprätthålla den lokala journalistiska bevakningen i svagt bevakade områden.

Sedan år 2021 kan stöd för lokal journalistik beviljas över flera år, som mest tre år. Drygt 83 procent av årets ansökningar gäller stöd för tre år. Nämnden har, utifrån de medel som funnits tillgängliga att fördela, gjort en prioritering av vilka insatser som ska beviljas stöd för flera år. Totalt beviljas tio av 218 ansökningar ett treårigt stöd. De som inte har fått medel för tre år har möjlighet att ansöka om stöd för lokal journalistik igen nästa år.

- Vi ser att det lokala stödet är av stor betydelse för mediernas möjlighet att bevaka områden som annars skulle fallit i medieskugga. Det är ett stöd som är av direkt betydelse för syftet med mediestödet, nämligen att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till nyhetsmedier med lokal bevakning över hela landet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv.

I år kom det in sammanlagt 218 ansökningar och stödet för lokal journalistik 2022 är fördelat över 21 län. Av de 132 ansökningar som blir beviljade stöd i år är det fem insatser som får lokalt stöd för första gången. Nämnden har likt tidigare år inte haft tillräckligt med medel för att bevilja stöd till alla de ansökningar som kommit in.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Dagspressens lönsamhet ökade under pandemins andra år19.10.2022 11:07:31 CEST | Pressmeddelande

Medieåret 2021 präglades, precis som föregående år, av coronapandemin. Under året ökade dagspressen sin lönsamhet och reklaminvesteringarna slog nytt rekord, visar rapporten Medieekonomi 2022 från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Det ekonomiskt starka året kan förklaras av ökade reklamintäkter, stabila läsarintäkter och sänkta kostnader. Rapporten visar samtidigt att utvecklingen där en växande andel av reklaminvesteringarna lämnar nordiska medier - till förmån för de globala plattformarna - har förstärkts.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum