Svenska Bandyförbundet

Dubbelmöten och utökat slutspel - så spelas Elitserien Dam i bandy 2022/2023

Dela

Knappt tre månader efter att Villa Lidköping BK säkrade sitt andra raka SM-guld på damsidan står det nu klart hur serien kommer att spelas kommande säsong - och det med fler lag än tidigare samt ett ändrat slutspelsformat där 8 lag går in i kvartsfinalstadiet.

Foto: Romus Ramström
Foto: Romus Ramström

Den gångna säsongen motsvarade Villa Lidköping BK de högt ställda förväntningarna och i mars vann klubben sitt andra raka SM-guld på damsidan efter att ha besegrat AIK i finalen på Studenternas IP i Uppsala. Nu fortsätter uppladdningen inför en ny säsong vilket bland annat innebär att fler lag än tidigare kommer att vara med i kampen om poängen. Ligan utökas nämligen från åtta till tio lag.

Nykomlingar från Damallsvenskan till den här säsongen är Uppsala BoIS och Sunvära SK. Två lag som nu alltså blir en del av den nya Elitserien där tio lag möts i en rak dubbelserie, istället för som tidigare där åtta lag spelade dubbelmöten plus att lagen därefter spelade tre extra matcher. Ett positivt steg i rätt riktning för att fortsätta utveckla dambandyn, menar Svensk Elitbandys ligachef, Per Selin.

– Dambandyns spets växer och vi med den. Det har varit väldigt positivt för oss som liga att sedan något år tillbaka ha Elitserien Dam och dess klubbar i vår organisation. Nu ser vi mycket fram emot att få se en bredare spets inom svensk dambandy och att ha ett seriespel med fler matcher och en större sportslig rättvisa i och med den raka dubbelserien. Det här är ett steg framåt och klubbarna kommer, tillsammans med oss, att ta flera ytterligare sådana under en förhoppningsvis pandemi- och restriktionsfri säsong, säger Per Selin.

Ändrat slutspelsformat mer rättvist

Nytt till kommande säsong blir också slutspelsformatet för Elitserien Dam. Där det tidigare var sex lag som gick till slutspel, varav fyra spelade kvartsfinaler, blir det nu åtta lag i SM-slutspelet och alla går då in i kvartsfinalstadiet. Kvartsfinalerna kommer att spelas i dubbelmöten enligt UEFA-modellen (den nya, utan bortamålsregeln) och därefter spelas semifinalerna över bäst av tre matcher.

– Det nya formatet är rakare, enklare och tydligare, plus att den sportsliga rättvisan är odiskutabel. Vi såg jämnare och mer ovissa kvartsfinaler i vintras än på många år och nu får fler lag chansen att spela många viktiga och utvecklande matcher, vilket känns väldigt bra, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

För de två lag som inte tar sig till slutspel är dock säsongen över. Det lag som slutar på nionde plats har säkrat sitt elitseriekontrakt, men spelat färdigt för säsongen. Lag tio tvingas lämna Elitserien Dam och gör istället plats för det lag som vinner ett playoff mellan seriesegrarna i de båda damallsvenska serierna.

Här är spelschemat för Elitserien Dam 2022/23:

Premiäromgången

Lördag 29 oktober:

Uppsala BoIS - Mölndal Bandy

Skirö AIK - Skutskärs IF

Villa Lidköping BK - Sunvära SK

Västerås SK - KS Bandy

*Mötet mellan Sandvikens AIK och AIK Bandy som är en del av den första omgången har flyttats och spelas istället den 5 februari 2023.

Annandagsmatcherna

Måndag 26 december:

KS Bandy - Mölndal Bandy

Sunvära SK - Skirö AIK

Sandvikens AIK - Skutskärs IF

AIK Bandy - Uppsala BoIS

Västerås SK - Villa Lidköping BK

Se hela spelschemat för Elitserien Dam 2022/23 här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Romus Ramström
Foto: Romus Ramström
Ladda ned bild

Om

Svenska Bandyförbundet
Svenska Bandyförbundet
Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

08-699 63 47https://www.svenskbandy.se/

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

Årets skyttedrottning Tilda Ström skänker prispengar till moderklubben Villa Lidköping BK8.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Tilda Ström från Villa Lidköping BK är Årets Skyttedrottning 2021/2022. Det stod klart när Elitserien Dam avslutades i februari. Ström gjorde hela 73 mål på 17 matcher och slog därmed det 26 år gamla rekordet. Nytt för i år är att Årets Skyttedrottning även får ta emot Hejapriset som delas ut i samarbete med initiativet Tillsammans för fler i rörelse. Prispengarna från Hejapriset har Ström valt att ge till moderklubben.

Årets skyttekung Christoffer Edlund skänker prispengar till Villa Lidköping BKs ungdomsverksamhet7.6.2022 09:11:33 CEST | Pressmeddelande

Christoffer Edlund från Villa Lidköping BK är Årets Skyttekung 2021/2022. Edlund får utmärkelsen för nionde gången och gjorde 79 mål på 29 matcher under säsongen. Nytt för i år är att Årets Skyttekung även får ta emot Hejapriset som delas ut i samarbete med initiativet Tillsammans för fler i rörelse. Prispengarna från Hejapriset har Edlund valt att ge till hemmaklubbens ungdomsverksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum