Trafikverket

E10 leds om genom centrala Kiruna

Dela

Trafikverket kommer stänga av befintlig E10 i Kiruna mellan cirkulationsplatsen mot Silfwerbrandtsgatan och korsningen för Stationsgatan från 20 april.

- Tjällossningen i kombination med de rörelser i marken som gruvdriften medför gör att vägen riskerar att bli ofarbar. För att kunna garantera en säker väg genom Kiruna så väljer vi att leda om trafiken via centrum, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket

Täta kontroller av vägen som gjorts av både LKAB och Trafikverket har visat på rörelser i marken till följd av gruvdriften. När tjälen går ur marken blir ofta rörelserna starkare och vägen riskerar bli ofarbar. Med anledning av det väljer Trafikverket nu att leda om trafiken genom centrum via Silfwerbrandtsgatan, Hjalmar Lundbomsvägen och Stationsvägen.

- Vi vill inte invänta ett läge som riskerar att bli akut, utan väljer nu att göra den här omläggningen i god tid. Från den 20 april kommer en del av den befintliga E10:an att vara stängd och vi vill så tidigt som möjligt informera om detta för att ge kirunaborna en möjlighet att planera sin transporter. Och fram till tjällossningen är den befintliga E10:an fortfarande säker att färdas på, säger Eriksson

Med anledning av omläggningen kommer Trafikverket att genomföra en del åtgärder på omledningsstråket. Bland annat har refuger tagits bort för att underlätta för tyngre fordon. Vi kommer också att säkerställa säkerheten för gång- och cykeltrafikanter. Omledningen kommer att gälla fram tills etapp två av den nya E10 öppnas för trafik i oktober 2020. Då ersätter den nya E10 den nuvarande dragningen.

Nyckelord

Kontakter

Kontakt: Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket
För enskilda intervjuer: Kontakta Peter Jonsson, presskommunikatör, 076-696 31 65, peter.g.jonsson@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum