Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Ebba Årsjö vann världscuppremiären

Dela

Den svenska 20-åringen vann världscuppremiären i storslalom och krossade bland annat den åttafaldiga paralympiska guldmedaljören, Marie Bochet.

Ebba Årsjö är nöjd efter världscuppremiären som hon vann i överlägsen stil.
Ebba Årsjö är nöjd efter världscuppremiären som hon vann i överlägsen stil.

Vilken världscuppremiär det blev för Ebba Årsjö. Hon var i ledningen efter första åket och hade hela 0,89 sekunder att gå på inför det andra. Köra säkert och bevaka ledningen var det dock inte tal om. När hon kom ner stod klockan på 58,87, hela 2,34 sekunder före ryskan Varvara Voronchikhina.

Jag höll lite i handbromsen i första åket. Sen visste vi att de andra skulle gasa på ordentligt i andra och då var det bara att satsa fullt ut. Det är en fantastiskt känsla att komma ner och se att det lyser grönt på storbildsskärmen, jag kände att det var ett bra åk, säger Ebba.

Trea kom storstjärnan, Marie Bochet, som vunnit åtta paralympiska guld och dominerat världscupen de senaste åren. 

– Jag vet hur stor hon är och vilka meriter hon har men under tävling är hon som vem som helst av mina konkurrenter.

Succéstart

I och med segern idag har Ebba nu vunnit totalt tre världscuptävlingar i storslalom, varav två från förra årets debutsäsong. 

– Det känns såklart väldigt bra och jag känner att jag är väldigt trygg i storslalom. Slalom och fartgrenarna kommer bli mer utmanande men vi hoppas kunna fortsätta på den inslagna vägen, säger hon

Övriga svenska åkare

Aaron Lindström körde tyvärr ur i första åket och Arvid Skoglund som låg på plats 26 efter första åket körde även han ur i det andra. 

Fler tävlingsdagar väntar

Tävlingsveckan i Schweiz har som tur är bara börjat. Imorgon torsdag är det återigen storslalom på schemat följt av två dagar med slalom. Det kan med andra ord bli en trevlig vecka i Schweiz för svensk del. 

Se hela resultatlistan här: https://www.paralympic.org/alpine-skiing/live-results-1

Kontakt: 

Henrik Bergqvist, förbundskapten 

Tele: +4670-579 34 39

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ebba Årsjö är nöjd efter världscuppremiären som hon vann i överlägsen stil.
Ebba Årsjö är nöjd efter världscuppremiären som hon vann i överlägsen stil.
Ladda ned bild

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Kvinnors utanförskap och ohälsa riskerar att fortsätta 202125.1.2021 06:30:00 CETPressmeddelande

Under Coronaåret 2020 blev sambandet mellan utanförskap, stillasittande och ohälsa tydligt. Många fick för första gången uppleva frustrationen över att få sin vardag ”beskuren” med inställda aktiviteter, sociala sammanhang som försvann och lokaler som plötsligt inte längre vara tillgängliga, något som faktiskt redan var vardag för en stor grupp – personer med funktionsnedsättning. Som en effekt av detta blev kvinnors utsatthet i och utanför hemmet mer synlig. Trots ökat fokus finns det fortfarande en stor grupp kvinnor som inte syns. Inte ens i statistiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum