World Animal Protection Sverige

Efter fem dagar: 20 000 underskrifter på krav om kameraövervakning på slakterierna

Dela

- Allmänheten har reagerat både snabbt och kraftfullt på avslöjandet i TV4 om hur djur plågades på ett slakteri i Skåne. Vi vill att landsbygdsminister Jennie Nilsson snabbt går från ord till handling och inför kameraövervakning på slakterierna, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection i Sverige.

Reaktionerna från allmänheten kom direkt efter inslaget i TV4, där man kunde se hur djur misshandlades och plågades. Inslaget visade också se att slakteriet följde gällande bestämmelser när en kontrollant var på plats, men frångick dem direkt när kontrollanten lämnade lokalen.  World Animal Protection fick ta emot många upprörda mail, samtal och kommentarer i de sociala kanalerna.

 - Det vi kunde se var både vidrigt och skamligt. För att inte sådant ska kunna inträffa krävs att kontrollanterna kan övervaka slakterierna med kameror, säger Julia Engqvist.

World Animal Protection har redan varit i kontakt med landsbygdsminister Jennie Nilsson om behovet av kameraövervakning. Idag går organisationen vidare genom att skicka över 20 000 namnunderskrifter till landsbygdsministern. Samtliga riksdagspartier kommer också att kontaktas under dagen.  

- Vi fortsätter med vår namninsamling, men vi vill visa landsbygdsministern vilket tryck det är i frågan. Allmänheten vill se agerande nu! säger Julia Engqvist. 

 Landsbygdsminister Jennie Nilsson har uttalat att hon är beredd att överväga om kameraövervakning ska införas. Riksdagspartierna har också i varierad skala uttalat att kontrollerna på slakterierna bör skärpas. En del anser att kameraövervakning bör övervägas och ett antal riksdagsledamöter har redan motionerat om det.

 - Det finns ingen anledning att vänta utan vi kräver att regeringen omedelbart sätter igång det arbete som krävs för kameraövervakning på slakterierna. Vi kräver också att oppositionen i riksdagen agerar minst lika snabbt för att göra det möjligt, säger Julia Engqvist.

Här finns namninsamlingen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970http://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum