”Einar Mattsson är trygga i och duktiga på många delar av fastighetsområdet” — fredagsporträttet med Eric Dahlén
Berätta, vad tog dig till Einar Mattsson?
– Innan jag började här arbetade jag på avdelningen för projektutveckling på exploateringskontoret, i Stockholms Stad. Då jobbade jag med utvecklingen av delar av Slakthusområdet. Delområdena som jag ansvarade för innehåller allt från bostäder, grundskola, äldreboende till äldre, kulturhistoriska industribyggnader som ska få en ny användning.
– Efter att ha arbetat med utveckling av större områden kände jag att jag ville prova byggherrerollen. Att ha en övergripande projektledar- och beställarroll, men samtidigt kunna arbeta i en lite mindre skala än hela stadsdelar tilltalade mig. Rollen som projektutvecklare på EMP lät väldigt kul, där du får vara med och ta ansvar från tidiga skisser till ett färdigt hus, så när annonsen dök upp tvekade jag inte att söka.
Du är ingenjör och har läst samhällsbyggnadsprogrammet på KTH. Hur kommer det sig att det blev just den inriktningen?
– Jag läste teknisk linje på gymnasiet och tyckte att samhällsbyggnadsprogrammet på KTH lät som en rolig och bra utbildning. När jag började på KTH var min tanke att välja någon av de mer tekniska inriktningarna som konstruktion eller anläggning. Under utbildningen fick jag upp ögonen för de tidiga skedena av samhällsbyggnadsprocessen. Att valet föll på stadsplanering var främst för att jag gillar kombinationen av teknik och planeringsfrågor, ekonomi och juridik. Det har jag stor nytta av i rollen som projektutvecklare.
Stämmer dina intryck med de du hade innan av koncernen?
– Ja, det måste jag säga. Mina intryck sen tidigare var att Einar Mattsson är trygga i och duktiga på många delar av fastighetsområdet. Har träffat flera från det här familjeägda bolaget under åren och alltid fått ett bra intryck. Att det är en större arbetsplats med flera affärsområden var också en av anledningarna till att jag sökte mig hit. Det är väldigt lyxigt att ha så många duktiga och hjälpsamma kollegor att fråga om allt som dyker upp under veckan.
Du är specialist på mobilitetslösningar. Kan du förklara för den oinvigda, vad är nyttan med det?
– Efter KTH arbetade jag som trafikplanerare på ett konsultföretag. Där jobbade jag bland annat med att hjälpa kommuner och byggherrar att ta fram strategier och handlingsplaner för hållbart resande. Mobilitet kopplat till fastighetsutveckling har tidigare fokuserat mycket på ett visst antal bilparkeringsplatser. Men för många som ska bo i huset förenklar det mycket om cykelutrymmena är genomtänkta, om det finns en lådcykel att låna när man ska på utflykt eller en poolbil som går att hyra de gånger man behöver ta sig lite längre. Att planera in och erbjuda den typen av lösningar innebär också att behovet av att äga en egen bil minskar. Då behövs färre parkeringsplatser i förlängningen Så det finns mycket att vinna, utifrån olika hållbarhetsaspekter, genom att tänka till och ta med mobilitetsperspektivet när en fastighet ska utvecklas.
Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Att vi är en koncern med fastighetens hela livscykel internt. För mig är det väldigt lärorikt att få med sig perspektiven från förvaltnings- och byggsidan. Det finns så många duktiga och trevliga medarbetare att ta hjälp av. Sen tilltalas jag mycket av företagets historia och värdegrund och hur det bidrar till att sätta tonen för oss framåt.
Vad finns det för fördelar och vad är en nackdel med fastighetsbranschen?
– En fördel är att det är föränderligt, att vi aldrig blir färdigutvecklade. Sen spänner branschen över så många områden att det finns något som passar nästan alla. Du kan arbeta inom ett väldigt snävt fack eller vara generalist, klura på planlösningar eller älska att sitta och knåpa i Excel. En stor utmaning är klimatavtrycket som branschen för med sig. Där finns det mycket att jobba med.
Om du fick möjligheten att vara EU-kommissionens ordförande en dag, vad är det första du skulle göra då?
– Som det är just nu skulle det vara att se till att stödet till Ukraina fortsätter och utökas.
Blir du någonsin arg? I så fall på vad?
– Jag har svårt för buffliga översittarbeteenden och skolgårdshierarkin där stor kan ge sig på liten.
Var ligger ditt favoritresmål?
– Det finns många favoriter, men Tokyo är svårslaget! Jag har varit där två gånger och gått bland körsbärsblom, sjungit falskt på karaoke, ätit sashimi direkt från fiskmarknaden och druckit öl ur ojämförbart frostade glas (en japansk paradgren).
Vad har du för intressen?
– Mitt fotbollsintresse är stort. Efter att den egna karriären minst sagt gått i stå blir det främst från soffan, på Stora Valla eller när jag är med och tränar dotterns lag. Sen gillar jag att laga och äta mat. Jag och en kompis startade faktiskt en av Stockholms första food trucks, Chilibussen, för snart tio år sedan. Det var ett väldigt roligt sommarjobb under några år.
Vem är din största förebild?
– Min mormor är en stor förebild. Hon hade alltid ett leende på läpparna, var otroligt duktig på att laga mat och en samlingspunkt för många hemma i Hova.
Nyckelord
Bilder
Om
Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Kvarteret Sommaren lyser upp vintern17.12.2024 05:42:00 CET | Pressmeddelande
På östra Södermalm ligger Hovings malmgård som har genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. Einar Mattsson har fått bygglov och tillåtelse av Stockholm stad att genomföra ett antal välbehövliga åtgärder på tak och fasad. Huset är byggt mellan 1770 och 1790 men renoverat och ombyggt under seklerna. Åtgärderna är utförda för att efterlikna hur huset såg ut runt sekelskiftet vid 1900. Materialval och metoder har tagits fram och utförts i nära samarbete med en välrenommerad byggnadsvårdsantikvarie.
”Tillsammans för Sverige” får Einar Mattssons julgåva 202416.12.2024 09:53:32 CET | Nyheter
Varje år vid luciatid donerar Einar Mattsson en gåva till en verksamhet som gör viktiga insatser. I år skänker Einar Mattsson pengar till ”Tillsammans för Sverige”, en verksamhet inom ramen för Fryshuset som arbetar för att visa unga hur religion och tro kan vara en väg till integration och skapa växtkraft för fred och förståelse.
Einar Mattssons projekt med KTH Dig-IT Lab kan ge smartare digitala tvillingar12.12.2024 05:40:00 CET | Nyheter
KTH Live-In Lab är viktigt för att sprida kunskap inom samhällsbyggnad och till myndigheter som exempelvis Boverket i samband med översynen av de svenska byggreglerna (BBR). Den tekniska infrastrukturen i KTH Live-In Lab och Einar Mattssons studentbostäder har gjort det möjligt att genomföra flera nya forskningsprojekt, och inrymmer idag också KTH Dig-IT Lab.
”Mixen mellan kundkontakten och alla administrativa arbetsuppgifter fascinerar mig” — fredagsporträttet med Gunilla Eriksson29.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Hon drar paralleller om sig själv till tjuren Ferdinand, gillar att klura ut oklarheter och njuter bäst på Ekerö. Vem är det vi pratar om? Jo, hyresadministratören Gunilla Eriksson. Över henne ligger ett lugn, även när hyresgäster stressar på om missade inbetalningar. Lär känna Gunilla i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
I Einar Mattssons garage skapas vackra användbara ting28.11.2024 05:36:00 CET | Nyheter
Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter, Einar Mattsson, äger över 6000 bostäder med få lokaler. Men i ett av koncernens bolag finns fastigheter med lokaler i Nacka, och där sticker en lokalhyresgäst ut. Det är keramikverkstaden ”Garaget keramik & butik” som ligger på Värmdövägen 260, bakom däckfirman och inne på gården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum