Einar Mattsson

Einar Mattsson minskar byggavfall vid stambyte och renovering

Dela

Med målet att minska mängden byggavfall vid underhåll av fastigheterna arbetar Einar Mattsson på flera olika fronter med att bevara, återbruka och materialåtervinna.

Platschef Fredrik Isaksson och arbetsledare Paul Nilsson. Foto: Einar Mattsson AB
Platschef Fredrik Isaksson och arbetsledare Paul Nilsson. Foto: Einar Mattsson AB

Pågående stambyte och ombyggnad av en av Einar Mattssons fastigheter på Lilla Essingen är ett exempel på projekt där byggavfallet ska minimeras. Därför har en inventering gjorts för att se vad som kan bevaras och vad som kan återbrukas. Målet är att byggavfallet inte ska överstiga 20 kg per kvadratmeter. Det som blir över som byggavfall ska sorteras för materialåtervinning i största möjligaste mån.  

– Återbruk är en av nycklarna för att minska byggavfallet. Vi tittar därför bland annat på olika lösningar för att kunna återanvända material som vi använder i vår etablering i en fastighet. Det handlar exempelvis om att återanvända täckskivor som vi skyddar trapphuset med och att konstruera hyllsystem i våra lager på ett sätt som gör att vi kan återanvända dem i kommande projekt. Bra för projektekonomin och miljön, konstaterar Fredrik Isaksson, Einar Mattssons platschef vid ombyggnad av kvarteret Luxlampan. 

För att minska spill och onödiga mängder avfall kopplat till inköp görs också en hel del. 

– Vi har anslutit oss till retursystem för lastpallar som används vid leveranserna. Vi ser också över vilka material som kan måttbeställas för att minimera spill. Det kräver god planering och framförhållning, men gör skillnad på mängden byggavfall, berättar Paul Nilsson som är Einar Mattssons arbetsledare i kvarteret Luxlampan.  

Materialåtervinning av avfall 

Det är oundvikligt att en renovering genererar byggavfall i form av gammalt kakel från badrum som behöver nya tätskikt, golv som blivit förstörda av vattenskador och utslitna rör och elledningar. 

– Vi ska i möjligaste mån förbereda byggavfallet för materialåtervinning.Vid startmötet med underentreprenörerna går viigenom Einar Mattssons krav på sortering och avfallsmål, och påminner sedani den dagliga styrningen.Det är viktigt att vara på tårna, säger Fredrik Isaksson. 

I kvarteret Luxlampan har de även bjudit in avfallsleverantör att hålla en utbildning för alla inblandade entreprenörer.  

– Vi vill att de ska få smarta tips på hur avfallet kan minimeras och sorteras på rätt sätt. Det kan tex vara en sådan enkel grej som att inte ha avfallssäckar i trapphuset eftersom de ofta blir allmänna soppåsar med osorterat avfall, berättar Fredrik. 

Platschefens ’topp-tre-lista’ för att lyckas 

  1. Lyft avfallsfrågorna löpande med entreprenörerna i den dagliga styrningen.  
  2. Utför återbruksinventering för att förstå vilka delar i huset som kan renoveras, återbrukas eller säljas i stället för att bli byggavfall 
  3. Ta hjälp av avfallsleverantörs specialistkompetens. De kan stötta på plats vid byggarbetsplatsen. 

Nyckelord

Bilder

Platschef Fredrik Isaksson och arbetsledare Paul Nilsson. Foto: Einar Mattsson AB
Platschef Fredrik Isaksson och arbetsledare Paul Nilsson. Foto: Einar Mattsson AB
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Om Einar Mattsson Byggnads AB 
Einar Mattsson Byggnads AB är koncernens produktionsbolag som säkrar en effektiv och högkvalitativ nybyggnads- och renoveringsverksamhet för vårt projekt – och fastighetsbolag. Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Storstockholms bygg- och fastighetsmarknad sedan 1935. Målet att inom en tioårsperiod uppföra ytterligare 4000 nya bostäder för egen regi i Storstockholm och genomföra nödvändiga renoveringar och utveckling i det befintliga beståndet. De andra verksamheterna i koncernen utgörs av fastigheter, fastighetsförvaltning, projektutveckling och övriga investeringar. 

Läs mer om oss på www.einarmattsson.se.

 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Lyssna till dem som inte säger något”— fredagsporträttet med Mikael Dimadis17.6.2022 10:00:00 CEST | Blogginlägg

En av våra mesta livsnjutare, som aldrig säger nej till ett möte där kaffe och något till ingår, är projektledare Mikael Dimadis. En nyfiken, initiativtagande, positiv och pigg person för alla i hans omgivning. Här får vi ta del av hans resa inom koncernen och hur han rör sig obehindrat mellan samba i Rio och gråvattenprojekt i det familjeägda beståndets fastigheter.

Einar Mattssons klimatmål och färdplan för halverat avtryck i nyproduktion16.6.2022 15:27:23 CEST | Nyheter

Einar Mattssonkoncernen har ett övergripande mål om halverade klimatutsläpp till 2030 En mycket viktig pusselbit i det arbetet är att halvera klimatavtrycket som vår nyproduktion står för. Därför har Einar Mattsson Projekt AB formulerat delmål och en färdplan för att nå ända fram. Projektutvecklingschef Sara Albrecht har varit drivande i arbetet och haft gott stöd av ett flertal medarbetare särskilt projektutvecklare Alexandra Buttazzoni samt VD Peter Svensson och hållbarhetsutvecklingschefen Johanna Wikander.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum