Einar Mattsson

Einar Mattssons utemiljögrupp skapar makalös tillväxt med hjälp av mikroorganismer

Dela
Kvarteren Härolden på Kungsholmen och Trasten i Vasastan är två exempel där Einar Mattssons fastigheter fick gårdarna helt ombyggda 2021. Förutom nya bjälklag och uppdaterade utemiljöer har gårdarna fått bevattningssystem och pimpstensjordar som gödslas med effektiva mikroorganismer som frigör näring i jorden till växterna.
Foto: Katarina Lorenz/Einar Mattsson
Foto: Katarina Lorenz/Einar Mattsson

 – Projekten har visat att kombinationen av resurseffektivare bevattning och intensiv etableringsskötsel med mikroorganismer, som gödning i pimpstensjordar, lönar sig. Torktåliga växter bidrar dessutom till den hållbara vattenhushållningen. Tillväxten på de här gårdarna har vi aldrig sett maken till förut – det är helt otroligt! Mina medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb och de här lärdomarna tar vi förstås med oss framåt, berättar Johanna Karlsson, chef för Utemiljögruppen på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning, EMFF.

 – På flera gårdar använder vi mikroorganismer för att fermentera höstlöv så att de kan användas för jordförbättring på våren. I stället för att samla ihop löven och köra iväg dem får de fermentera i lugn och ro i vanliga sandningslådor på gårdarna. På så vis undviker vi klimatutsläpp från transporter och tung hantering för personalen. Dessutom slipper vi använda prefabricerade mull- och gödselprodukter. Kretsloppstänkande när det är som bäst.

Grönt ljus för biologisk mångfald
Utemiljögruppen arbetar målmedvetet för biologisk mångfald. Till exempel genom att växter som ger mat till pollinerarna under hela säsongen, inte minst på våren och hösten. Här är blommande växter viktiga inslag och gårdarnas växtlighet erbjuder viktiga livsmiljöer för djur och insekter. Bihotell och fågelholkar är värdefulla komplement och på flera ställen hänger trädgårdsskötarna upp vattenfat i träden för att djuren ska kunna dricka.

 Våra gårdar är en del av stadens grönstruktur och måste bidra till helheten för att hjälpa pollinerarna. Vi behöver dem och de behöver oss. De behöver landningsplatser, blommor som ger näring och skydd där de kan vila och bo. Vi arbetar därför med grönstrukturen på våra gårdar och provar oss hela tiden fram för att hitta de bästa lösningarna. Vi sätter ut många bihotell och våra utvärderingar visar att de verkligen fungerar. Även fågelholkarna bidrar till ökat djurliv, något som hyresgästerna uppskattar, avslutar Johanna Karlsson.

Läs mer om Einar Mattssons utemiljöarbete:

Utemiljöerna vid nyproduktion

Utemiljöchefen brinner för helhet och hållbarhet

Trädplantering ger gröna poäng på Skebokvarnsvägen

Kan digitalisering ge grönare gårdar

 

Bilder

Foto: Katarina Lorenz/Einar Mattsson
Foto: Katarina Lorenz/Einar Mattsson
Ladda ned bild

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Det är fint att få vara med och skapa något bestående som tillgodoser människors behov” — fredagsporträttet med Henrik Striem4.10.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Att skapa god stämning, behålla lugnet i en stressig vardag och att underlätta för sina kollegor är Henrik Striems signum. Som arbetsledare i Hagastadens största byggprojekt just nu, Lokstallarna, så är dagarna fyllda. Han trivs med den familjära andan i koncernen som många vittnar om. Henrik älskar huvudstaden och särskilt vattnet som omger den. Lär känna Henrik i dagens fredagsporträtt:

Einar Mattsson nominerade till Täby stadsbyggnadspris för Elddonet1.10.2024 09:47:23 CEST | Nyheter

Varje år utser Täby kommun en nyproducerad byggnad som sticker ut och som ska hålla hög arkitektonisk kvalitet, vara hållbar och ha betydelse för Täby kommun. Här har Einar Mattsson förenat kriterierna för priset för fastighetsbeteckningen Täby Park Månstenen 5. Idag ägs fastigheten av Brf Elddonet. Kvarteret består av tre huskroppar med 150 lägenheter, två lokaler även fem radhus med träfasad. Garaget under kvarteret rymmer 71 parkeringsplatser med tillgång till både bilpool och cykelpool.

”På Einar Mattsson får vi medarbetare chansen att vara med och påverka på riktigt” — fredagsporträttet med Andras Fejér27.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Med positivism och flexibilitet som drivkraft driver platschefen Andras på olika projekt för att få dem att flyta på trots uppkomna hinder längs vägen. Familjen har en stor plats i hans liv, och han både njuter av och ser potential för byggande på Mälardalens öar. Att köpa en bostadsrätt av Einar Mattsson är en god investering som står sig med snygg design och hög kvalitet tycker han. Lär känna Andras i dagens fredagsporträtt:

”Att ge och ta emot feedback skapar tillit, och i förlängningen även trivsel” — fredagsporträttet med Elin Johansson20.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Glad och lösningsfokuserad tar systemekonomen Elin Johansson sig an kluriga ekonomiska utmaningar. Hon är en av alla dem som gjort karriär i koncernen och är idag gruppledare för reskontra-teamet. Virkning, en meditation med Björn Natthiko Lindeblad och pussel sysselsätter sig gärna Elin med på ledig tid. Lär känna Elin i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye