Statens Institutionsstyrelse

Elbilar och mer vegetariskt i SiS nya miljöplan

Dela

Fler laddningsstationer, fler vegetariska måltider, och minskad förbrukning av engångsplaster. Det är några av åtgärderna i SiS nya miljöplan för 2020-2022.

Lisa Steneberg, utredare och miljösamordnare på SiS
Lisa Steneberg, utredare och miljösamordnare på SiS

Alla myndigheter ska enligt en statlig förordning ha ett miljöledningssystem samt mätbara mål för sin miljöpåverkan. Det är bakgrunden till SiS miljöplan, som nu har beslutats för åren 2020-2022.

Antalet elbilar och laddningsstationer ska öka

En del i den nya miljöplanen är att antalet elbilar och laddningsstationer inom SiS ska öka. Detta för att det inom kort kommer en ny förordning om miljökrav för myndigheters bilar och bilresor.

– Den nya förordningen innebär att myndigheter i princip bara kommer att kunna köpa rena elbilar framöver. För SiS innebär det bland annat att vi behöver utöka infrastrukturen för laddning av elbilar på våra institutioner, säger Lisa Steneberg, utredare och miljösamordnare på SiS huvudkontor.

Mer vegetariskt inom hela SiS

SiS miljöplan innehåller också en uppmaning om att beakta miljöaspekterna vid beställning av mat till större möten, konferenser eller avslutningar.

– Det är en uppmaning för tillfällen när vi inom myndigheten beställer à la carte-mat för deltagare på exempelvis en konferens. Tanken är då att utgångsläget ska vara att man beställer fisk-, vilt-, kyckling- eller vegetariska rätter istället för en köttbit, som tidigare alltid fått utgöra någon form av standard, förklarar Lisa Steneberg.

– Den här uppmaningen innebär inte att det finns något förbud för enskilda deltagare att välja en kötträtt.

För institutionerna finns också mål för ökning av antalet vegetariska måltider.

SiS interna mål för miljöpåverkan är både kopplade till Sveriges 16 nationella miljömål och till 

Agenda 2030, som är FN:s globala hållbarhetsmål. 

Läs SiS miljöplan 2020-2022 i sin helhet.  

Kontakter

Bilder

Lisa Steneberg, utredare och miljösamordnare på SiS
Lisa Steneberg, utredare och miljösamordnare på SiS
Ladda ned bild

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Lindhagensgatan 126
11251 Stockholm

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum