Riksteatern

Eldfesten är tillbaka och välkomnar våren

Dela
Årets stora utomhusfestival är tillbaka live på Skansen i Stockholm, Heden i Göteborg och Mölleplatsen i Malmö. Eldfesten arrangeras av Riksteatern och är det största i sitt slag i världen. Det blir artister i världsklass där framför allt kvinnorna i år tar plats på scen. Den 15 mars sker Eldfesten samtidigt i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Fotograf: Danish Saroee
Fotograf: Danish Saroee

I Stockholm äger Eldfesten rum på Skansen där tusentals människor välkomnar vårens intåg. Eldfesten i Stockholm leds i år av Nikki Amini och Shally Zomorodi och det blir en gedigen uppställning på Solidenscenen med artister som Andy Madadian även kallad ”the Persian Elvis”, 25band, Navid Zardi, Donya Dadrasan, Rana Mansour, Anita Natalini, Jasmine Kara, Mozhdah Jamalzadah, Parvaz Dance Ensemble och DJ Marjan. 

I Göteborg äger Eldfesten rum på Heden med artister som Sahar, Nikita och Elaha. I Malmö på Mölleplatsen där artister som Kamyar, Negar Zarassi och Negar Mandegar syns på scen. Firandet från Skansen sänds även live via SVT och Voice of America.

–Efter två år av pandemi får vi äntligen mötas och fira vårens ankomst! Jag är även i år stolt över att presentera en rad fantastiska och efterlängtade artister. I år känns det viktigare än någonsin att mötas i ett sammanhang som handlar om medmänsklighet och omtanke där vi firar att solen och ljuset är på väg tillbaka, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.  

På persiska heter firandet Chaharshanbe Suri och högtidlighålls alltid den sista tisdagen före det Iranska nyåret, Nouroz. Det är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år och påminner om det traditionella Valborgsfirandet. Med flammande eldar firas naturens förändringar – att vinter blir vår samt solens och ljusets uppvaknande.

Till årets Eldfest i Stockholm, på Skansen, krävs en förbokad biljett. Detta för att kunna tillgodose alla säkerhetsåtgärder, förebygga smittspridning och anordna eventet under kontrollerade former. 

Eldfetsen är en samproduktion mellan Riksteatern och Skansen i samarbete med Föreningen Farhang – en del av Riksteatern.

För mer information: riksteatern.se/eldfesten-2022

Pressbilder finns på: mediabank.riksteatern.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Danish Saroee
Fotograf: Danish Saroee
Ladda ned bild
Fotograf:Danish Saroee
Fotograf:Danish Saroee
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternOm Riksteatern
Riksteatern är hela Sveriges scen och grundandes 1933 för att alla delar av Sverige skulle få möjlighet att uppleva professionell scenkonst. Sedan dess turnerar Riksteatern året runt i Sverige för att sätta tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern är en folkrörelse och en förutsättning för arbetet är landets närmare 230 lokala teaterföreningar som engagerar sig för kunna erbjuda angelägen scenkonst lokalt. Riksteatern har drygt 35 000 medlemmar. 

Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum