Riksteatern

Eldfesten välkomnar våren – livesändning från Skansen

Dela

Riksteatern arrangerar återigen Eldfesten för att fira våren, solen och ljusets återkomst. Årets upplaga blir ett digitalt firande med livesändning från Skansens stora scen där en mängd välkända artister deltar. Eldfesten äger rum den 16 mars.

Fotograf: Studio Paulina Torbjörnsen
Fotograf: Studio Paulina Torbjörnsen

Eldfesten är vårvinterns stora festival som alltid lockar tiotusentals besökare. Årets folkfest blir istället på distans och de som vill fira vårens antågande kan följa med i en livesändning från Skansen i Stockholm.

Under sändningen kommer artister så som Jasmine Kara, Negar Zarassi och Yasamin Saleki att uppträda. Hela festligheten livesänds på Riksteaterns hemsida samt tv-kanalen MBC Persia som gör showen tillgänglig över hela världen. Detta är elfte gången Riksteatern arrangerar Eldfesten och i år är Sharareh Hoss och Farzan Athari programledare. - Eldfesten är bland de största kulturevenemang vi har och en tradition i Sverige. Därför finns det ingen mer passande plats än just Skansen. Och även om årets upplaga blir annorlunda så blir det en storslagen upplevelse och ett värdigt firande, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern. På persiska heter firandet Chaharshanbe Suri och högtidlighålls alltid den sista tisdagen före nyårsfirandet, Nouroz. Det firas över ett stort område, bland annat i Afghanistan, Iran, Irak, Pakistan och Turkiet.

Det är en icke-religiös högtid som firats i flera tusen år och påminner om det traditionella Valborgsfirandet. Med flammande eldar firas naturens förändringar - att vinter blir vår samt solens och ljusets uppvaknande. En samproduktion mellan Riksteatern och Skansen i samarbete med Föreningen Farhang - en del av Riksteatern. Sändningen från Eldfesten startar kl. 18.40 den 16 mars på riksteatern.se/eldfesten.

Medverkande artister

Jasmine Kara Negar Zarassi Yasamin Saleki

Act of Emotion

Justina & Jamin

Narin

Niaz & Erwin

Nikita X Shery

Rostam Mirlashari with Rozhnak

Safoura

Scheherazade Quartet

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Studio Paulina Torbjörnsen
Fotograf: Studio Paulina Torbjörnsen
Ladda ned bild
Niaz & Erwin Fotograf: Cameron
Niaz & Erwin Fotograf: Cameron
Ladda ned bild
Narin Feqe Fotograf: HDMP Studio
Narin Feqe Fotograf: HDMP Studio
Ladda ned bild
Act of Emotion Fotograf: Julia Reinhart
Act of Emotion Fotograf: Julia Reinhart
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum