Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Elektrifiering och europeiseringen av elmarknaden väntas leda till högre elpriser

Dela

Tillväxtanalys publicerar idag en rapport om konsekvenserna av elektrifiering och europeisering av elmarknaden utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys
Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys

– Vår studie visar att elektrifieringen av industri och transporter och en europeisering av elmarknaden leder till högre elpris. Dessutom kommer en förändrad produktionsmix sannolikt att leda till ett mer volatilt elpris.

Det säger Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys och fortsätter:

– Effekterna av ökande elpriser är särskilt stora för den elintensiva industrin och kan ge negativa konsekvenser på sysselsättning, investeringar och produktion.Vi ser också risker för ökade leveransstörningar i form av strömavbrott som en följd av en ökad andel icke-planerbar kraftproduktion i kombination med ökad efterfrågan på el. Kostnaderna för störningarna kan bli stora..

Förutom konsekvenser för elintensiv verksamhet belyser rapporten samhällsekonomiska motiv för att stödja utvecklingen av hela eller delar av den elintensiva industrin.

– Stöd till marknadsaktörer kan motiveras när marknadsmekanismen inte fungerar på ett effektivt sätt. Fokus bör vara på stöd via brett utformade FoU-satsningar, snarare än riktade skattesänkningar mot specifika verksamheter som exempelvis datahallar. Ett borttagande av energiskatten på el oavsett användningsområde kan av detta skäl vara motiverat.

– Att begränsa elexporten bedömer vi inte vara en samhällsekonomiskt hållbar lösning, avslutar Simon.

I samband med att vi publicerar rapporten bjuder vi in till ett webbinarium den 22/3 kl. 13:00. Välkommen att ansluta dig

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys
Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum