Elever i ny filmsatsning: om fördelarna med att jobba som lärare i Stockholms stad

I fyra nya filmer syns elever som bland annat skapar konst och kemiska experiment samtidigt som de pratar om varför lärare ska välja att arbeta i Stockholms stad. Elevernas delvis något lillgamla språk och kreativa aktiviteter är ett grepp för att gå igenom bruset.
- De nya filmerna bygger vidare på utbildningsförvaltningens och Stockholms stads fleråriga kommunikationsarbete med att behålla och attrahera nya lärare. Genom de nya filmerna vill vi leda tittarna till fakta om varför lärare ska välja att söka sig till Stockholm stads skolor. Det är en långsiktig insats för att locka lärare och lärarstudenter att jobba i Stockholms stads skolor, bland annat nu till höstterminen, säger Sofia Oliv, kommunikationschef på utbildningsförvaltningen.
Attrahera, rekrytera, utveckla och behålla
Behovet av nya lärare och annan skolpersonal är fortsatt stort. Stockholms stad behöver anställa ungefär 1 600 nya lärare per år de närmaste åren. De nya filmerna är en del i kommunikationen för att attrahera nya lärare till Stockholms stads skolor. De kommer bland annat att synas på webbplatsen Pedagog Stockholm, Linkedin och i When you are lärares sociala medier från och med juni och löpande under året.
Inriktningen i utbildningsförvaltningens kommunikation är bland annat att visa på arbetsglädjen och komplexiteten i läraryrket. Men också att bredda och nyansera bilden av läraryrket.
- För att vi attrahera och behålla de bästa medarbetarna måste vårt erbjudande och varumärke som arbetsgivare vara starkt. Därför arbetar vi aktivt sedan många år med att synliggöra läraryrket, våra lärare och Stockholms stads skolor. Arbetet har givit resultat, vi tror till exempel att det bidragit till att Stockholms stad är högst rankade som arbetsgivare bland blivande och unga pedagoger i Universums undersökningar, säger Sofia Oliv.
Utbildningsförvaltningen arbetar på flera sätt för att attrahera och rekrytera fler lärare men även för att behålla de som redan är anställda. Förvaltningen arbetar även med att lyfta läraryrket i allmänhet och Stockholms stad i synnerhet. Den prisbelönta personaltidningen LÄRA berättar regelbundet om goda exempel samt nyheter och forskning om pedagogik. Redan 2017 sjösattes satsningen ”When you are lärare” som bland annat innehöll en humoristisk dramaserie och poddar. Sedan dess har utbildningsförvaltningen fortsatt arbeta med When you are lärares webbplats och sociala medier.
Parallellt med detta arbetar utbildningsförvaltningen även med storytelling, humor, allvar, känslor och fakta i sin kommunikation. Lärare och andra medarbetare skapar engagerande stories på förvaltningens konton och syns även i filmer. Arbetet handlar också om att utveckla och behålla lärare som redan är anställda. Här är insatser som kompetensutveckling, kollegialt lärande, forskning och utveckling avgörande.
Se de nya filmerna
Se filmerna på Youtube.
Läs mer
Mer om Så ligger det till i Stockholms stad
Stockholmsrektor leder och utvecklar | Pedagog Stockholm
Många möjligheter till karriär inom Stockholms stad | Pedagog Stockholm
Löner för lärarjobb i Stockholm | Pedagog Stockholm
Hitta lärarjobb i Stockholms stad | Pedagog Stockholm
Bilder finns i mediabanken.
Kontakt: Sofia Oliv, kommunikationschef, sofia.oliv@edu.stockhom.se eller 08-508 33 331.
Nyckelord
Kontakter
UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson
Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.
Bilder

Om
En bra skola för alla
Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Finalisterna utsedda i Årets Stockholmsbyggnad 202529.4.2025 13:49:14 CEST | Pressmeddelande
Juryn har utsett de tio finalisterna. Nu börjar omröstningen där alla får vara med och utse Årets Stockholmsbyggnad 2025. Röstningen är öppen fram till den 30 maj.
Betyg i Skolpodden25.4.2025 09:35:33 CEST | Nyheter
Nytt avsnitt! Regeringens utredare Magnus Henrekson berättar om sitt arbete och förslaget till den nya betygsskalan. Skolpoddens lärarpanel ger också sin syn på ämnet.
Stockholms SM-guldmedaljörer och ungdomsledarstipendiater hyllades i Stadshuset25.4.2025 08:43:37 CEST | Pressmeddelande
Den 22 april hyllade Stockholms stad 292 SM-guldmedaljörer från 2024 vid den årliga ceremonin i Stadshuset. 10 ungdomsledare uppmärksammades samtidigt med varsitt stipendium.
Stockholms stad ingår samarbete med Bris för förskolan24.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Medarbetare i förskolan ska rustas med kunskap om att genomföra svåra och känsliga samtal med vårdnadshavare. Förskoleförvaltningen har tecknat avtal med Bris kring en digital utbildningsinsats.
Stefflon Don, Ricky Rich, Myriam Fares, Dina Ögon, Daniel Adams-Ray och Ison & Fille – här är Kulturfestivalens första släpp24.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Med både svenska favoriter och internationella stjärnor är Kulturfestivalen 2025 igång med sitt första artistsläpp. Nu är det klart att Stefflon Don (UK), Ricky Rich, Myriam Fares (LB), Dina Ögon, Daniel Adams-Ray och Ison & Fille är bland de första namnen ut, tillsammans med en lång rad andra bokningar som spänner över genrer, språk, stilar och scener. Och som vanligt är det fri entré till allt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum