Natur & Kultur

Elva författare tilldelas Natur & Kulturs särskilda stipendium

Dela

Natur & Kultur tilldelar Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke var sitt stipendium på 100 000 kr som uppmuntran för fortsatta litterära insatser.

Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke.
Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke.

–Vi vill ge Natur & Kulturs särskilda stipendium till författare som en uppmuntran att fortsätta skriva - att göra det som vi anser att de är mycket bra på. Några vill vi uppmärksamma för deras starka debut och ett par andra, som har flera litterära verk bakom sig, vill vi ge lite extra inspiration, säger Anna Albrektson, professor i litteraturvetenskap och stipendiekommitténs ordförande.

Natur & Kulturs särskilda stipendium premierar litterära insatser och ska ge uppmuntran till fortsatt litterärt arbete. Stipendierna är på 100 000 kr vardera och i år har antalet stipendier ökat från nio till elva.

Stipendiet delas ut på initiativ av Natur & Kulturs stipendiekommitté till följande personer 2021:

Suad Ali (1990) nyanserar bilden av kvinnor på flykt där kulturkrockar kombineras på oväntade sätt i en gripande debutroman.

Melody Farshin (1988) har ett intensivt, vildsint och brännande språk som får unga att läsa sina första romaner.

Mahdieh Golroo (1985) är en modig och inspirerande författare och journalist som verkar för större rättigheter för kvinnor i Iran genom sin fristad i Sandviken.

Anna Hallberg (1975) är en ständigt undersökande och nydanande poet och hon är dessutom en av våra viktigaste litteraturkritiker.

Kjell Johansson (1941) är en ständigt aktuell Stockholmsskildrare av rang som gett ut 20-talet romaner sedan 70-talets början.

Ann Jäderlund (1955) har ett berikat oss med ett brett författarskap och förnyat svensk senmodernistisk poesi.

Johan Jönson (1966) är en av Sveriges mest mångsidiga, resonansrika poeter och förnyare av arbetarlitteraturen.

Stefan Lindberg (1971) är en romanförfattare och kulturskribent som gjort något intelligent och estetiskt intressant av autofiktionen.

Isabella Nilsson (1989) är en skarpsinnig utforskare av alfabetets baksida och den lekfulla och allvarliga nonsenstraditionen.

Annika Norlin (1977) är en framgångsrik låtskrivare som drabbade oss och gav mersmak efter den skönlitterära debuten.

Emma Virke (1974) är en mångsidig barnboksförfattare och illustratör som med humor, skarpsinne och blick för detaljer glänser både i samarbeten med andra och ensam.


Natur & Kulturs särskilda stipendium har delats ut sedan 2011 och juryn består av styrelseledamöterna Anna Albrektson och Kjell Blückert samt Jesper Olsson och Lydia Wistisen.

Stiftelsen Natur & Kultur delar även årligen ut litterära och populärvetenskapliga arbetsstipendier som går att söka via nok.se. Ansökningstiden för arbetsstipendierna är 1 februari till 1 maj.


För mer information och kontakt med stipendiaterna kontakta:
Karin Tengby, projektledare ideella verksamheten Natur & Kultur
Telefon: 08-453 86 30

Relaterade länkar

Nyckelord

Bilder

Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke.
Suad Ali, Isabella Nilsson, Melody Farshin, Mahdieh Golroo, Anna Hallberg, Kjell Johansson, Ann Jäderlund, Johan Jönson, Stefan Lindberg, Annika Norlin och Emma Virke.
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Natur & Kultur stämmer Mondial förlag för upphovsrättsintrång6.12.2021 10:28:00 CET | Pressmeddelande

Natur & Kultur har idag skickat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen för att stoppa vad förlaget anser vara upphovsrättsintrång rörande kokboken Facing heaven, med texter och recept av Erik Videgård, foto av Pål Allan och formgivning av Gabor Palotai. Mondial Förlag har utgivit boken Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare som till stora delar efterbildar Facing heaven vad gäller bilder, texter och formgivning. Natur & Kultur gav ut Facing heaven i inbundet format 2015 och i flexiband 2018 och boken finns fortfarande till försäljning. Maria Nilsson, förläggare och utgivningsansvarig Illustrerad fakta: – Vi kan inte acceptera att ett annat förlag plagierar vår utgivning. Det är anmärkningsvärt att detta passerat Mondials redaktion och även efter att vi uppmärksammat dem på situationen har de valt att inte dra in boken – trots flera påtryckningar från oss. Därför ser vi ingen annan väg framåt än att ta detta vidare rättsligt. Advokat R

Mörkermanifestet blir The Darkness Manifesto – rättigheterna sålda till USA, England och en rad länder.9.11.2021 12:19:00 CET | Pressmeddelande

Svensk sakprosa är fortsatt efterfrågad på den internationella marknaden. I en budgivning med sex förlag har de engelskspråkiga rättigheterna till Johan Eklöfs sakprosabok om ljusföroreningar Mörkermanifestet sålts till Scribner i USA och The Bodley Head i Storbritannien. Boken kommer ut i ytterligare en rad länder däribland Frankrike, Nederländerna och Tyskland. Mörkermanifestet väckte mycket uppmärksamhet när Sebes & Bisseling, som arbetar på Natur & Kulturs uppdrag med utlandsförsäljning, presenterade boken, och i USA har de stora förlagen överbjudit varandra för att få ge ut boken. . Lena Forssén, förläggare för Populärvetenskap: - Intresset för kvalificerad svensk sakprosa är stort, särskilt där vetenskapligt förankrade skribenter kan ge läsaren oväntade kunskapsdjup. Boken är en del av Natur & Kulturs satsning på svensk nyskriven populärvetenskap inom aktuella samhällsfrågor. Mörkermanifestet som hyllats av svenska kritiker handlar om hur gatljus och konstgjord belysning håller p

Vårens böcker 2022 från Natur & Kulturs allmänlitterära utgivning – nya katalogen är här27.10.2021 11:30:00 CEST | Pressmeddelande

Klicka här för att läsa vårens katalog med böcker för barn och ungdomar, mat och hantverk, populärpsykologi, historia, skönlitteratur och sakprosa. I januari utkommer en av 2022 års viktigaste böcker, Jorden: vår planets historia och framtid. I boken, skriven av Johan Rockström och Owen Gaffney och med ett förord av Greta Thunberg, berättar de vår planets långa historia – från den anhopning av gaser och partiklar som kom att möjliggöra livet på planeten, till de förändringar som nu påverkar detta liv. "Det här är ett storslaget verk som ger oss alla en förståelse för de sköra förutsättningarna som råder på planeten och den osannolika väg till det rika liv som existerar på jorden idag. Och de hot allt liv står inför." Richard Herold, publicistisk chef på Natur & Kultur Mer om Jorden – vår planets historia och framtid och hela vårens utgivning läser du om i katalogen eller via nok.se Om du vill beställa ett recensionsexemplar, ha mer information eller komma i kontakt med en författare –

Johan Rundberg vinner Crimetime Award: Årets barndeckare 202125.9.2021 20:30:00 CEST | Pressmeddelande

Johan Rundberg vinner Crimetime Award Årets barndeckare 2021 för ”Nattkorpen” och ”Tjuvdrottningen”, de första två delarna i den nya serien Månvind & Hoff. Rundberg prisas för sina mångbottnade deckare om ett oväntat radarpar i ett 1800-tals Stockholm där dolda hemligheter finns i alla läger. Vinnaren utses av en jury tillsammans med läsarnas röster. Juryns motivering: ”En välskriven och målande Sherlock Holmes-historia om de mest utsatta i det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Entré för en ny hjältinna att älska – den föräldralösa barnhemsflickan med ett skarpt sinne för detaljer och en ovanligt stark överlevnadsinstinkt. Engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid. Vi längtar efter fler äventyr med Mika Månvind och polisen Hoff.” I oktober 2021 kommer den tredje delen i serien, ”Dödsängeln”. Där följer vi Mikas jakt på att ta reda på vem hon egentligen är. Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime. Priset del

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum