Riksteatern

Emil Jensen på ny turné med Riksteatern

Dela

[image]

Emil Jensen är en av våra mest unika och angelägna röster just nu. Den 28 oktober släpper han nytt album och ger sig tillsammans med Riksteatern och United Stage ut på en omfattande turné med nya föreställningen Flyktpotatis.

- Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, skatteflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer - alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen själv om arbetet med föreställningen.

När samhällsklimatet hårdnar och kallnar, kontrar Emil med att sprida ännu mer mänsklig värme genom sina hyllade skivor, böcker, krönikor, tankar för dagen i radio och framför allt från scener runt om i hela landet med sin helt egna blandning av musik, lyrik och komik.

Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd. Han tar sig an svåra ämnen som de flesta duckar för, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter.

Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser - som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser, även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete och just nu är han Artist in residence på Vara konserthus.

Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid. (Ur motiveringen till Frödingpriset)

Turnéplan

09-nov Vara Vara konserthus

11-nov Lund Lunds stadsteater

12-nov Lund Lunds stadsteater

18-nov Malmö Malmö Live, konsertsalen

25-nov Göteborg Stora teatern

26-nov Göteborg Stora teatern

01-dec Stockholm Södra teatern

02-dec Stockholm Södra teatern

03-dec Stockholm Södra teatern

06-dec Umeå Idunteatern

07-dec Gävle Gävle teater

08-dec Uppsala Reginateatern

09-dec Uppsala Reginateatern

10-dec Uppsala Reginateatern

27-jan Karlstad Scalateatern

28-jan Karlskoga Folkets Hus, Saga bio

01-feb Linköping Sagateatern

02-feb Katrineholm Konferenscenter Safiren

03-feb Eskilstuna Lokomotivet

04-feb Surahammar Folkets Hus, Surateatern

05-feb Arboga Medborgarhusets A-sal (Folkan)

07-feb Skövde Stadsteatern

08-feb Falköping Stadsteatern

09-feb Falkenberg Stadsteatern

16-feb Sundsvall Sundsvalls Teater

18-feb Skellefteå Nordanåteatern

19-feb Luleå Kulturens hus

21-feb Kiruna Nåjdens sal

25-feb Älvsbyn Forum, Andromeda

26-feb Piteå Nolia City Konferens

01-mar Örnsköldsvik Folkan teater

03-mar Östersund Storsjöteatern

12-mar Västervik Västerviks Teater & Konferens, Stadsteater

15-mar Växjö Växjö Teater

16-mar Ljungby Teaterbiografen Grand

17-mar Jönköping Kulturhuset Spira, Konsertsalen

19-mar Vänersborg Folkets Hus, Teatern

21-mar Kungsbacka Kungsbacka Teater

22-mar Halmstad Kulturhuset, Stora scenen

23-mar Helsingborg Dunkers Kulturhus, Teatersalen

24-mar Helsingborg Dunkers Kulturhus, Teatersalen

25-mar Landskrona Teatern

26-mar Ystad Ystads teater

29-mar Kristianstad Teatern

30-mar Karlshamn Stadsteatern

31-mar Olofström Folkets Hus

01-apr Karlskrona Konserthusteatern

09-apr Örebro Hjalmar Bergmanteatern

Fler datum tillkommer

Biljetter släpps imorgon, fredagen den 8 april (variationer kan förekomma). Pressbilder finns på http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/flyktpotatis

För mer information:

Om föreställningen och turnén

Henric Herlenius, producent

Henric.herlenius@riksteatern.se, 08-531 99 446

För press

Amanda Borg, vik. pressansvarig

press@riksteatern.se, 0735-41 28 58

www.riksteatern.se

United Stage Artist

Pange Öberg, turnéproducent

pange@unitedstage.se, 0708-464633

www.unitedstage.se

Press/media/intervjuer:

Ebba Lindqvist PR

Isabel Rodriguez

isabel@ebbalindqvist.se, 0761-17 21 73

Skivbolag

Adrian Recordings, Magnus Bjerkert

magnus@adrianrecordings.com, 0709-20 38 53

www.adrianrecordings.com

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum