Svenska Ishockeyförbundet

Emma Nordin Årets Spelare 2018/2019

Dela

För andra säsongen i rad har Luleåforwarden Emma Nordin, 28 år, utsetts till Årets Spelare 2018/2019. Utmärkelsen är svensk damishockeys främsta individuella pris och har delats ut sedan säsongen 2003/2004.

Priset delas ut i samarbete mellan Ishockeyjournalisternas Kamratförening och Svenska Ishockeyförbundet som representeras av Damkronornas förbundskapten, Ylva Martinsen.
– Oj, det är alltid kul att bli uppskattad, men två i rad, det var en stor överraskning, säger Emma, under säsongen stor guldmakare i sitt klubblag, Luleå HF, och tongivande i Damkronorna.
Juryns motivering var denna:
Emma är en modern tvåvägscenter, kombinerar hårt hemjobb med en målfarlig offensiv. En drömspelare för varje coach, alltid seriös och ett föredöme för sina medspelare.
SM-guldet mot Linköping var Emmas fjärde, det första med Modo och därefter tre med hårdsatsande Luleå.
Poängmässigt var hon, precis som säsongen 2017/2018, bästa svenska spelare i SDHL med 59 poäng (31+28). I topp MODO:s Kanadaimport, Michael Cava, 64 poäng (27+37) närmast följd av Luleås finska toppback Jenni Hirikoski 63 poäng (19+44). Notera att endast ytterligare en svensk spelare fanns på tio i topp, Linköpings Pernilla Winberg, tionde plats.
Med två undantag dominerar utländska spelare i SDHL, kanske en delförklaring till Damkronornas måltorka VM i Esbo, Finland. En annan förklaring är Damkronornas korta förberedelsetid inför VM, delvis beroende på att play offstriden om SM-guldet avgjordes i bäst av fem matcher.
– Måste vi prata om VM, säger Emma lätt plågad.
– Vi misslyckades i offensiven, varför? Ja gissa om vi har funderat. Det finns säkert många förklaringar, kanske hade vi för kort tid för samträning och uppladdning, säger Emma.
Kampen om SM-guldet var roligare. Luleå vände 0-2 underläge till seger 3-2 i matcher och 5-1 i femte och avgörande. Emma öppnade målskyttet med 1-0 redan efter 23 sekunder. En projektil i nät bakom Linköpings målvakt, Eveliina Suonpää. Totalt blev det 17 poäng (11+6) poäng i play off för Emma. Här var lagkompisen, finska Michelle Karvinen den främsta med 18 poäng (5+13).
– Kanske är det här min bästa säsong, inför säsongen ändrade jag en del i mitt träningsupplägg. Jag har lagt större vikt vid kvalité i stället för mängd, det gäller inte minst den fysiska delen.
– Men avgörande för min framgång är jag spelar med otroligt bra spelare i Luleå. Jag delar gärna den här utmärkelsen med dem, avslutar Emma.
Vid sidan av ishockeyn arbetar hon halvtid med digital marknadsföring. På hockeyisen lovar hon fortsatt helhjärtad satsning, på Luleå och Damkronorna.
KJELL NILSSON

FAKTA:
Årets Spelare delas ut årligen i samarbete mellan Svenska Ishockeyförbundet och Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Årets Spelare är svensk damishockeys främsta individuella pris och har delats ut av Ishockeyjournalisterna Kamratförening sedan säsongen 2003/2004.
I årets jury ingår Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen som representant för Svenska Ishockeyförbundet samt representanter från Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Det är insatser i SDHL:s grundserie, slutspel och OS/VM som premieras. Priset kan endast delas ut till svenska spelare. 

ALLA PRISTAGARE:
2003-04 Kim Martin, AIK
2004-05 Maria Rooth, Mälarhöjden/Bredäng Hockey
2005-06 Erika Holst, Mälarhöjden/Bredäng hockey
2006-07 Gunilla Andersson, Segeltorps IF
2007-08 Danijela Rundqvist, AIK IF
2008-09 Elin Holmlöv, University of Minnesota-Duluth
2009-10 Pernilla Winberg, Segeltorps IF
2010-11 Linnéa Bäckman, AIK
2011-12 Elin Holmlöv Tornado Moskva
2012-13 Johanna Olofsson, MODO Hockey
2013-14 Jenni Asserholt, Linköpings HC
2014-15 Emilia Ramboldt, Linköping HC
2015-16 Emma Eliasson, Luleå HF
2016-17 Lisa Johansson, AIK
2017-18 Emma Nordin, Luleå HF
2018-19 Emma Nordin, Luleå HF

Se även: http://www.swehockey.se/Hockeyjournalisterna/

Ishockeyjournalisternas Kamratförenings hederspriser säsongen 2018/2019

Honken Trophy                                       Adam Reideborn, Djurgårdens IF
Rinkens Riddare                                     Ännu ej utsedd
Salming Trophy                                      Ännu ej utsedd
Årets Coach – Arne Strömbergs Minne  Ännu ej utsedd
Årets Forward                                         Ännu ej utsedd
Årets Spelare                                          Emma Nordin, Luleå HF
Årets Junior                                            Ännu ej utsedd
Årets Ledare                                           Ännu ej utsedd
Årets Pressvärd                                      Ännu ej utsedd

Med vänliga hälsningar

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET
Marknads-, kommunikations- och försäljningsavdelningen

Anders Feltenmark
Informationsassistent

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum