Trafikverket

En av de största järnvägssatsningarna i Dalarna på decennier

Dela

I augusti anländer ett kilometerlångt spårbyteståg till Avesta Krylbo. Järnvägsspåret fram till Hedemora ska bytas ut för att ge en mer robust och tillförlitlig järnväg.

Spårbyteståg Foto: Trafikverket
Spårbyteståg Foto: Trafikverket

I mitten av augusti och fem veckor framåt ska 21 kilometer spår bytas ut på Dalabanan, med start strax norr om Avesta Krylbo station. Slutdestinationen är i höjd med infarten till Hedemora station. Arbetet innebär att räls, slipers, makadam och växlar byts ut mot nytt material. Nya spår minskar driftstörningar och skapar en mer robust och pålitlig järnväg.


Spårbytet är ett av de största järnvägsarbetena i Dalarna på decennier

- Spårbytet är en av de mer omfattande förbättringarna som skett på Dalabanan, och samtidigt byter vi ut järnvägsbron över Sätervägen i Solvarbo. Det nuvarande spåret närmar sig slutet på sin tekniska livslängd och risken för trafikstörningar ökar. Efter spårbytet får vi en mycket mer driftsäker anläggning, säger Peter Björklund, projektledare på Trafikverket.

Smidigare resa

När arbetet är färdigt i mitten av september får tågresenärerna en smidigare resa på sträckan. I Snickarbo och Hedemora läggs nya spårväxlar in, som ger kortare mötestider för tåg som möts. Resenärerna får då kortare väntetider vid stationerna.

Buller under kortare perioder

- Vi utför arbetet på dag-, kvälls- och nattetid och det kan innebära att det blir ett obehag i form av buller i centrala Avesta. Det kommer att vara kortvarigt eftersom spårbyteståget rör sig förhållandevis fort framåt. Vi kommer att informera de fastighetsägare som vi tror kan bli mer utsatta än övriga, säger Peter Björklund.

Medan spårbytet pågår är järnvägssträckan mellan Avesta och Borlänge avstängd för tågtrafik. För mer reseinformation hänvisar Trafikverket resenärer till de tågbolag som utför trafik på sträckan.

Kontakter

Peter Björklund, projektledare, Trafikverket, 010-123 20 40
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Spårbyteståg Foto: Trafikverket
Spårbyteståg Foto: Trafikverket
Ladda ned bild
Spårbyteståg Foto: Lennart Jönsson
Spårbyteståg Foto: Lennart Jönsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum