Sveriges Arkitekter

En folkets park får pris för årets bästa utemiljö

Dela

Jubileumsparken i Göteborg har mottagit Sienapriset för bästa utemiljö 2018. Priset delades ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 19 mars på Konserthuset. Juryn belönar Jubileumsparken för den inspirerande processen, där göteborgarnas synpunkter och medverkan har spelat en avgörande roll för det nyskapande resultatet.

Vinnare av Sienapriset 2018. Foto: Jonas Malmström
Vinnare av Sienapriset 2018. Foto: Jonas Malmström

– Idag får offentliga rum kämpa för sitt utrymme alldeles för ofta. Därför är det extra roligt att Göteborgs stad väljer att anlägga en park för att fira sitt 400-årsjubileum. Jubileumsparken är väl värd Sienapriset, säger Fredrik Drotte, arkitekt och vice ordförande i Sveriges Arkitekter.

Jubileumsparken ligger i ett övergivet område i Frihamnen och har växt fram genom medborgardialog sedan 2014. Invånarnas förslag om exempelvis bad eller odling byggs som prototyper, där vissa blir en permanent del av parken medan andra flyttas eller försvinner på sikt. Badområdet med bastun Svettekörka och bassängen Pöl Harbour är två permanenta inslag som byggdes i samarbete mellan arkitekter, konstnärer och göteborgare.

Ansvariga arkitekter är arkitekt SAR/MSA Kristoffer Nilsson och landskapsarkitekt LAR/MSA Amelie Sandow, Göteborgs stad, samt Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling. Medverkande arkitekter för prototyper och delstudier är Akay, E.B. Itso, Le Balto, MYCKET, Mareld, Passalen, MUF Architechts och Raumlabor Berlin. Beställare är Älvstranden Utveckling och Göteborgs stad.

Juryns vinnarmotivering:

När Göteborg bygger park i Frihamnen är invånarnas medverkan och platsens förutsättningar en självklar utgångspunkt. Projektet visar betydelsen av att låta fler komma till tals när staden växer och att stödja framväxten av lokala grannskap. När industrikajen omvandlas till park blir landskapsarkitekturen en förändringsmotor som bidrar till social inkludering och framväxt av lokala ekonomier. Jubileumsparken är en inspirerande förebild för medborgardriven stadsutveckling och utforskar på ett innovativt sätt hållbarhetsbegreppet.

Övriga nominerade var naturreservatet Hälleskogsbrännan i Västmanland, Millennieskogen i Malmö och Solhagaparken i Huddinge. Sienapriset har delats ut sedan 1987 med Starka som sponsor för att främja god utemiljö och belöna ett projekt och dess arkitekt. Priset delades ut för sista gången på årets Arkitekturgala.

Årets jury består av landskapsarkitekt LAR/MSA Veronika Borg, landskapsarkitekt LAR/MSA Anders Mårsén, landskapsarkitekt och professor inom landskapsarkitektur Lisa Diedrich, Jan Lang (juryns ordförande), Starka Betongindustrier, Erik Simonsen, Betongindustrierna. Jurysekreterare är landskapsarkitekt LAR/MSA Anna Forsberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vinnare av Sienapriset 2018. Foto: Jonas Malmström
Vinnare av Sienapriset 2018. Foto: Jonas Malmström
Ladda ned bild
Jubileumsparken. Foto: Peter Kvarnström
Jubileumsparken. Foto: Peter Kvarnström
Ladda ned bild
Jubileumsparken. Foto:
Jubileumsparken. Foto:
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Arkitekturpris går till bok om Stockholmsbostäder13.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Stockholms Arkitektförening har delat ut priset Guldrummet för två år. 2021 års pris går till arkitektkontoret Secretary för 14 495 lägenheter/en bok om bostadsbristens bostäder. 2022 års pris går till Studio Abirascid Hemlin för arbetet med arkitekturmodellbyggen och ritningar. Secretarys bok visar fram alla flerbostadshus som fick bygglov år 2017 i det snabbt växande Stockholm. – Den är ett kärleksbrev till Stockholm, säger Karin Matz från Secretary.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum