En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik
Opinionsundersökningen som följer upp en likadan undersökning från februari 2020 visar att stödet för en medmänsklig migrationspolitik ligger stabilt i samtliga tre ställda frågor. Det gäller oavsett kön, ålder, utbildningsnivå och för boende både i stad och landsbygd. Sedan den första undersökningen gjordes har de förhandlingar som pågått i den migrationspolitiska kommittén blivit offentliga vilket resulterat i en livlig och polariserad debatt om migrationsfrågorna i media. Samtidigt har Sverige och världen drabbats Covid-19 pandemin vilket påverkat de flesta människors vardag, välmående och även mångas ekonomiska trygghet.
Undersökningens resultat (siffror i parentes är från februari)
- 74 procent (73) instämmer (helt eller delvis) i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. 14 procent (13) tar avstånd från det (helt eller delvis).
- 58 procent (62) instämmer (helt eller delvis) i att personer med humanitära skäl, till exempel svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige. 20 procent (19) tar avstånd från det (helt eller delvis).
- 62 procent (59) instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. 24 procent (23) tar avstånd från det (helt eller delvis).
- Nästa sommar ska en ny migrationslagstiftning vara på plats. Vi hoppas att beslutsfattarna tar till sig resultaten i våra undersökningar och inte fattar beslut som går emot barns rättigheter och splittrar familjer eller utvisar svårt sjuka barn, säger Helena Thybell, generalsekreterare Rädda barnen
- Vi ser att trots rådande pandemi och en stundtals hätsk debatt om migrationsfrågorna under sommaren så är fortfarande en majoritet av svenskarna för en humanitär linje i tre av de mest centrala frågorna som diskuterats i den migrationspolitiska kommittén, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
- Det finns en bild idag att svenskarna generellt har blivit mer skeptiska till flyktinginvandring. Vi som gjort den här undersökningen ser varje dag att det också finns en annan bild. Tusentals anställda och frivilliga från våra organisationer jobbar för att hjälpa samhällets mest utsatta och de som tvingats fly och därför kommit till Sverige, Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan
Undersökningen är gjord under perioden 14-19 augusti 2020.
Nyckelord
Kontakter
Maude FröbergPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Dokument
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.
3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum