Röda korset

En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik  

Dela
En majoritet av svenskarna är fortfarande för att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna här. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.
Flyktingar som riskerat sina liv över Medelhavet tas emot av Grekiska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset.
Flyktingar som riskerat sina liv över Medelhavet tas emot av Grekiska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset.

Opinionsundersökningen som följer upp en likadan undersökning från februari 2020 visar att stödet för en medmänsklig migrationspolitik ligger stabilt i samtliga tre ställda frågor. Det gäller oavsett kön, ålder, utbildningsnivå och för boende både i stad och landsbygd. Sedan den första undersökningen gjordes har de förhandlingar som pågått i den migrationspolitiska kommittén blivit offentliga vilket resulterat i en livlig och polariserad debatt om migrationsfrågorna i media. Samtidigt har Sverige och världen drabbats Covid-19 pandemin vilket påverkat de flesta människors vardag, välmående och även mångas ekonomiska trygghet.

Undersökningens resultat (siffror i parentes är från februari)

  • 74 procent (73) instämmer (helt eller delvis) i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. 14 procent (13) tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • 58 procent (62) instämmer (helt eller delvis) i att personer med humanitära skäl, till exempel svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige. 20 procent (19) tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • 62 procent (59) instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. 24 procent (23) tar avstånd från det (helt eller delvis).
  • Nästa sommar ska en ny migrationslagstiftning vara på plats. Vi hoppas att beslutsfattarna tar till sig resultaten i våra undersökningar och inte fattar beslut som går emot barns rättigheter och splittrar familjer eller utvisar svårt sjuka barn, säger Helena Thybell, generalsekreterare Rädda barnen
  • Vi ser att trots rådande pandemi och en stundtals hätsk debatt om migrationsfrågorna under sommaren så är fortfarande en majoritet av svenskarna för en humanitär linje i tre av de mest centrala frågorna som diskuterats i den migrationspolitiska kommittén, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
  • Det finns en bild idag att svenskarna generellt har blivit mer skeptiska till flyktinginvandring. Vi som gjort den här undersökningen ser varje dag att det också finns en annan bild. Tusentals anställda och frivilliga från våra organisationer jobbar för att hjälpa samhällets mest utsatta och de som tvingats fly och därför kommit till Sverige, Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan

 

Undersökningen är gjord under perioden 14-19 augusti 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flyktingar som riskerat sina liv över Medelhavet tas emot av Grekiska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset.
Flyktingar som riskerat sina liv över Medelhavet tas emot av Grekiska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye