Djurens Rätt

En miljon svenskar vill äta mer vego i jul

Dela

Den vegotrend som enligt många har övergått till en permanent förändring i vad vi äter märks nu även i julmaten. Mer än en miljon svenskar tror att de kommer äta mer vego i jul jämfört med förra året. Djurens Rätts gläds åt siffrorna och bjuder på de populäraste veganska julrecepten.

Vegansk janssons. Foto: Melina Reid
Vegansk janssons. Foto: Melina Reid

När Djurens Rätt under november bad opinionsföretaget Novus fråga svenskarna om vego till jul var det mer än en miljon svenskar (12 procent) som svarade att de tror att de kommer äta mer vego under julen 2019 än under julen förra året.

– Det är en förändring som inte minst är bra för djuren - bara till jul slaktas 350 000 grisar för att bli julskinka. Det är något som allt fler reagerar mot och väljer bort, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Bland kvinnor svarade nästan var fjärde att de tror att de kommer äta mer vego i jul än förra året. I åldern 18-29 svarade var tredje tillfrågad det. Förändringen märks också extra starkt i Stockholmsområdet där var fjärde 08:a tror det blir mer grönt på årets julbord.

– Det borde inte längre förvåna att andelen som väljer vego ökar. Vi har kunnat se hur vegotrenden har blivit en permanent förändring som syns överallt, bland konsumenter och i handeln, säger Francesca Vilches 

För alla som väljer vego i jul har Djurens Rätt samlat julen bästa veganska recept på https://www.valjvego.se/julrecept 

– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare. Bättre för både dig, själv, klimatet och djuren, säger Francesca Vilches.

Tre veganska julfavoriter

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bakpulver
100 g veganskt margarin
1 dl havregrädde
1 dl havremjölk
½ dl ljus sirap
2 msk lingonsylt
veganskt margarin och ströbröd till formen

Ingredienser frosting
225 g bredbar, vegansk färskost
1 dl florsocker
2 tsk citronjuice
1 dl lingon

Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en avlång  brödform på ungefär 1,5 liter. Blanda de torra ingredienserna i  en bunke. Smält margarinet och tillsätt de torra ingredienserna och havregrädden, havremjölken, sylten och sirapen. Blanda tills du får en smidig smet som du sen häller i den bröade formen. Grädda pepparkakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter och låt svalna. Vispa färskosten med florsockret luftigt. Tillsätt citronjuice och  lingon och blanda. Bred frostningen på den svalnade pepparkakan.

Vegansk janssons

Ingredienser
4 portioner

2 gula lökar, cirka 200 g
1 kg fast potatis
70 g soltorkade tomater
½ dl kapris
5 dl havregrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader och skala under tiden lök och potatis. Skiva löken tunt och skär potatisen i tunna strimlor. Blanda ned löken i en bunke med havregrädde, soltorkade tomater och kapris. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisstrimlorna i en ugnssäker form och häll över övriga ingredienser. Blanda ordentligt och grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme och 30 min.  Håll koll och täck med folie om den börjar få för mycket färg på ytan.

Auberginesill i senapsås

Ingredienser
1 aubergine, cirka 400 g
0,75 dl stark, söt senap
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½ dl sojagrädde
salt och peppar
1 kruka dill

Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras! Låt den nykokta auberginen rinna av och pressa försiktigt ut överflödigt vatten så att den kan dra åt sig så mycket av den goda inläggningen som möjligt. Låt auberginen vila medan du rör ihop senapen, sockret och vinägern. Tillsätt oljan och sojagrädden under omrörning och smaksätt med salt, peppar och dill. Lägg sen i auberginen och blanda ordentligt!

Kontakter

Bilder

Vegansk janssons. Foto: Melina Reid
Vegansk janssons. Foto: Melina Reid
Ladda ned bild
Auberginesill i senapsås
Auberginesill i senapsås
Ladda ned bild
Mjuk pepparkaka med lingonfrosting
Mjuk pepparkaka med lingonfrosting
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum