Sveriges Allmännytta

”En vårbudget ekande tom på bostadssatsningar”

Dela

Några intressanta inslag för den samhällskritiska men konjukturkänsliga bostadssektorn i en annars ekande tom vårbudget. Här behövs långsiktiga perspektiv, menar Anders Nordstrand, VD för Sveriges Allmännytta i en kommentar till regeringens Vårproposition och ändringsbudget.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta
Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta

- Det är bra att det kommer ett stöd till hyresrabatter för lokalhyresgäster i utsatta branscher, men det behövs också ett stöd till bostadshyresgäster som förlorar jobbet och därmed får svårt att betala hyran. Det kan vara ett tillfälligt bostadsbidrag som kan sökas av alla och någon form av statlig hyresgaranti.

- Tillskottet till Statens Bostadsomvandling (SBO) på 300 miljoner är en viktig satsning för att låta hela Sverige leva och säkerställa bostäder för äldre på svaga bostadsmarknader.

- I övrigt är Vårpropositionen ekande tom på bostadssatsningar. Jag saknar ett långsiktigt perspektiv. När den akuta krisen är över blir bostadsbyggandet en viktig motor för att få igång ekonomin igen. Här har Sveriges allmännyttiga bostadsföretag en viktig roll att spela.

- För att underlätta för de bolag som planerar att bygga nya bostäder de kommande åren skulle investeringsstödet till hyresbostäder behöva ses över och den utökade skatt som de nya reglerna om ränteavdragsbegränsning medför bör skjutas på framtiden. Vi förväntar oss att sådana inslag finns med när höstbudgeten presenteras i september.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta
Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Drottninggatan 29, Box 474
101 29 Stockholm

08-406 55 00https://www.sverigesallmannytta.se/

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag över hela Sverige. 


Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Budgetpropositionen: Flera bra förslag, men det krävs mer21.9.2020 12:40:18 CESTPressmeddelande

Nytt stöd till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus, flera satsningar på åtgärder i utsatta bostadsområden, en utredning om BIDs (Business Improvement Districts) och höjt anslag till investeringsstöd för hyresbostäder. – Budgetpropositionen för 2021 innehåller förslag som är positiva för hyresrätten, men det krävs fler åtgärder, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum