Europaparlamentet

Energikostnader: Kammaren debatterade åtgärder för att begränsa effekterna av skenande prisökningar

Dela

På onsdagen debatterade Europaparlamentet och representanter för rådet och kommissionen de kraftigt ökande energipriserna i Europa samt möjliga åtgärder för att stävja krisen.

EU:s energikommissionär Kadri Simson sa under debatten att EU bör agera på ett snabbt och samordnat sätt. Hon lyfte också fram de verktyg som EU-länderna redan har till sitt förfogande för att hjälpa utsatta hushåll och små och medelstora företag. EU-kommissionen kommer dessutom att före årets slut föreslå en reform av den europeiska gasmarknaden för att göra den mer motståndskraftig mot prishöjningar.

Under debatten i plenum krävde parlamentsledamöterna en utredning om marknadsmanipulation från statliga och icke-statliga aktörer och om spekulationen på EU:s koldioxidmarknad, för att kunna avgöra hur dessa båda faktorer påverkar priserna. Många insisterade på behovet av omedelbara åtgärder för att skydda de mest utsatta mot skenande räkningar.

Flera parlamentariker krävde också att kapaciteten för lagring av gas måste förbättras, att gemensamma program för inköp av gas ska inrättas - enligt samma modell som för vacciner - samt att den europeiska gröna given måste användas som ett verktyg för att förbättra energisäkerheten och energioberoendet i EU. Andra ledamöter sa att krisen är resultatet av en marknadsbaserad strategi för energi och marknadsspekulanternas agerande, och krävde att energipriserna ska begränsas.

Se hela debatten igen

Mer information

Europaparlamentets multimediecentrum: ljud- och bildmaterial för journalister

Videoklipp: uttalande av Cristian Bușoi, ordförande för utskottet för industrifrågor, forskning och energi, samt utdrag ur plenardebatten

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare ska ta fram rekommendationer till EU:s migrations- och utrikespolitik15.10.2021 15:20:31 CEST | Pressmeddelande

EU:s framtida migrationspolitik och EU:s roll i världen står på agendan när 200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, varav sex från Sverige, sammanträder i Europaparlamentet i Strasbourg den 15–17 oktober. Den första paneuropeiska medborgarpanelen i sitt slag ska diskutera och lägga fram rekommendationer till EU:s framtida migrationspolitik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum