Lantmäteriet

Enklare för samfälligheter som vill installera laddningspunkter för elbilar

Dela

Det ökade intresset för elbilar gör behovet av bra laddningsmöjligheter till en het fråga. Det kan upplevas svårt för samfällighetsföreningar med gemensam parkering att få tillstånd att uppföra laddningspunkter. Med Lantmäteriets utredning och bedömning av hur regelverket bör tolkas är förhoppningen att det ska bli tydligare och enklare att lösa.

Förhoppningen är att det ska bli enklare att uppföra laddningspunkter för elbilar med Lantmäteriets nya tolkning.
Förhoppningen är att det ska bli enklare att uppföra laddningspunkter för elbilar med Lantmäteriets nya tolkning.

Frågan om laddning av elbilar aktualiseras i den rapport som Energimyndigheten idag, den 1 november, lämnar in till regeringen. Här föreslår man åtgärder för bättre tillgång till laddinfrastruktur för hemmaladdning, oavsett boendeform.

Lantmäteriets del i uppdraget har varit att utreda de hinder som rör parkeringsplatser ägda av samfällighetsföreningar. (Rapporten finns som bilaga)

Ny företeelse - äldre lagstiftning

Ett sådant hinder har varit att få en relativt ny företeelse som laddning av elbilar att inrymmas i en äldre lagstiftning.

Tolkningen av regelverket har varit oklar och därmed har utgången av en lantmäteriförrättning uppfattats som oviss.

Om en samfällighetsförening vill uppföra laddningsmöjligheter och detta inte redan finns intaget i anläggningsbeslutet, måste beslutet omprövas.

En central fråga är om man kan bilda en gemensamhetsanläggning för laddinfrastruktur. Och ja, det kan man, säger Linda Sabel, verksamhetsstrateg på Lantmäteriet och ansvarig handläggare för uppdraget.

”Gungbrädan har tippat över”

Lantmäteriet menar att det inte behövs någon ändring i befintliga lagar. Nu tolkas laddningsmöjligheter som en fastighetsanknuten investering som är ”av stadigvarande betydelse”. Det innebär att lantmäterimyndigheten kan besluta om att bilda en gemensamhetsanläggning med ändamålet laddinfrastruktur även om fastighetsägarna inte är överens.

Tidigare har förekomsten av elbilar varit ganska begränsad och det har funnits frågetecken kring om laddning av elfordon är ett godtagbart ändamål för en gemensamhetsanläggning.

Men nu har samhällsutvecklingen, nya lagregler i plan- och bygglagen och ny rättspraxis fått gungbrädan att tippa över. Så framöver är sannolikheten stor att en ansökan också kan genomföras, säger Linda Sabel.

För mer information, kontakta:

Linda Sabel, verksamhetsstrateg Lantmäteriet

Telnr: 026-63 36 37

E-post: linda.sabel@lm.se

Vid frågor från samfällighetsföreningar hänvisar vi till Kundcenter, telnr: 0771-63 63 63.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förhoppningen är att det ska bli enklare att uppföra laddningspunkter för elbilar med Lantmäteriets nya tolkning.
Förhoppningen är att det ska bli enklare att uppföra laddningspunkter för elbilar med Lantmäteriets nya tolkning.
Ladda ned bild
Linda Sabel, verksamhetsstrateg på Lantmäteriet
Linda Sabel, verksamhetsstrateg på Lantmäteriet
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Tre länder möttes vid Treriksröset för att uppmärksamma restaureringen av riksgränserna18.8.2022 15:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag möttes Sveriges, Norges och Finlands riksgränskommissioner vid Treriksröset för att uppmärksamma restaureringen av de gemensamma riksgränserna. ”Det är en starkt symbolisk gest av vänskap mellan våra tre länder då vi möts idag för att åter bekräfta den gemensamma gränsen. Entydiga gränser är viktiga i dagens Europa”, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet och tillika gränsöverkommissarie.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum