Enköpings kommun

Enköping höjer tempot i klimatomställningen

Dela

I dag blev det klart att Enköping är en av 23 städer som tillsammans med Viable Cities och fyra myndigheter ska kraftsamla för att bli klimatneutrala. När den andra perioden av Viable Cities startar den 1 oktober får Enköping sällskap av 14 nya städer. Tillsammans representerar dessa 40 procent av Sveriges befolkning.

Foto: Viable Cities
Foto: Viable Cities

– Det här är ett jättekliv framåt för klimatomställningen i Sverige, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

– Beskedet att vi fortsatt är med inom Viable Cities är glädjande. Vi vill att Enköping ska ta en given plats i den gröna omställningen. Vår ambition är att göra det här tillsammans med invånarna, företagarna och föreningarna i kommunen. Enköping växer och när vi bygger nya stadsdelar och samhällen ska klimatfrågan och hållbarhet vara som en grön tråd genom hela processen, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande.

Städer i fas 1 (med sedan fas 1) Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö
Städer i fas 2 Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Örebro, Östersund

Den 1 oktober startar den andra fasen av Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030. Då kommer 23 svenska städer att arbeta tillsammans för att gemensamt hitta lösningar på de enorma samhällsutmaningar den globala uppvärmningen innebär.  

– Det känns inspirerande och viktigt att få jobba vidare med klimatarbetet inom kommunen. Bra att det är fler kommuner nu inom samarbetet Viable Citites som vi kan lära av och samarbete med, säger Ulrika K Jansson, kommundirektör.

– Många av städerna har redan kommit långt i klimatomställningen, det är fantastiskt. Nu måste vi hitta nya arbetssätt så att de lösningar som finns kan omsättas snabbt och av fler. Vi har inte tid att prata längre – nu måste vi göra, göra, göra, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

Konkreta åtgärder genom klimatkontrakt

För att hålla tempo kommer alla städer att bjudas in till en serie workshops under hösten. Bland annat kommer de att introduceras till processen för arbetet med Viable Cities Klimatkontrakt 2030 – ett unikt verktyg som konkretiserar vad städer och myndigheter åtar sig och genomför för att accelerera klimatomställningen. 

Redan den 8 december, på European Viable Cities Day, kommer alla städer att signera antingen ett reviderat Klimatkontrakt 2030, eller – för våg 2-städerna – en avsiktsförklaring som en förberedelse för att signera kontraktet nästa år. 

Viable Cities 

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram inriktat på klimatneutrala och hållbara städer. I satsningen Klimatneutrala städer 2030 och med verktyget Klimatkontrakt 2030 samarbetar programmet med 23 städer och fyra myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Programmet har över 100 medlemsorganisationer från näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig verksamhet. Viable Cities är ett av 17 strategiska innovationsprogram som får stöd i en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Syftet med satsningen är att bidra till Sveriges internationella konkurrenskraft och till hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Viable Cities, som samordnas av KTH, pågår till och med 2030.

Kontakter

Bilder

Foto: Viable Cities
Foto: Viable Cities
Ladda ned bild
Foto: Viable Cities
Foto: Viable Cities
Ladda ned bild
Linda Jakobson. Foto: Enköpings kommun
Linda Jakobson. Foto: Enköpings kommun
Ladda ned bild

Länkar

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum