E.ON deltar i förstudie om djupgeotermisk energi

Geotermisk energi utgörs av värme producerad i jordens inre och transporterad till jordskorpan. Värmen i berggrunden ökar med djupet och i Sverige ökar temperaturen med 15-30 °C per kilometer (den geotermiska gradienten). Vid en medeltemperatur i markytan på 10 °C är temperaturen på två kilometers djup 60-70 °C.
Projekt: grön energi från djupgeotermi
E.ON deltar i en förstudie om energi från djupgeotermi som pågår december 2017 till maj 2018 och som drivs av Länsstyrelsen i Skåne. Målet är att undersöka de geotermiska förutsättningarna i Skåne och hur en kombination av geotermisk värme och värmekraft skulle kunna användas för att ge ett kontinuerligt flöde av både värme och el till skillnad från många andra förnybara energislag vars tillgång varierar (beroende på exempelvis vädret) och som därmed ställer krav på lagring av energi.
I projektet analyseras, både tekniskt och ekonomiskt, hur modern geotermiteknik i kombination med värmekraft skulle kunna användas i större skala i Skåne. Studien omfattar även en undersökning av geologiska förutsättningar, energipotential, risker, utmaningar, miljöpåverkan och hur resultatet från förstudien skulle kunna implementeras i ett genomförandeprojekt med avseende på exempelvis gröna jobb och utveckling av ett geotermiskt kunskapscentrum.
Deltagare i projektet E.ON, Againity, Climeon, Geoop, Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad.
Finansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Region Skåne.
Kontakter
Pernilla SchougKommunikationschef E.ON Energilösningar
Tel:+46 70 655 14 85pernilla.schoug@eon.seBilder

Om
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
E.ON om Elmarknadsutredningen: Marknadsmodellen måste vara grunden – men södra Sveriges effektsituation kräver åtgärder25.4.2025 10:05:27 CEST | Pressmeddelande
E.ON är i huvudsak positivt inställt till Elmarknadsutredningens förslag. En marknadsbaserad elmarknad bör fortsatt utgöra grunden, och vi välkomnar att utredningen i stort bejakar denna princip. Samtidigt ser vi behov av kompletterande åtgärder för att stärka elförsörjningen – inte minst i södra Sverige.
E.ON investerar 11 miljoner i Sjöbos elnät23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 11 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Sjöbo kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar 82 miljoner i Nässjös elnät23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 82 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Nässjö kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar 73 miljoner i Kävlinges elnät22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 73 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Kävlinge kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar 18 miljoner i Östra Göinges elnät22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON satsar i år 18 miljoner kronor på att stärka och modernisera elnätet i Östra Göinge kommun. – Vi bygger ett robust och framtidssäkert energisystem som möjliggör övergången till fossilfri energi, stärker näringslivet och stödjer stadens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum