E.ON pådrivande i elektrifiering av Sveriges tunga transporter

Dela

Som en ledande aktör för att möjliggöra elektrifiering av Sveriges tunga transporter bidrar nu E.ON till att lämna in tre olika elektrifieringslöften till den av regeringen etablerade Elektrifieringskommissionen.

Foto: Christian Andersson, Apelöga
Foto: Christian Andersson, Apelöga

Utsläppen från transportsektorn behöver kraftigt minska för att Sverige ska nå klimatmålen och därmed behöver även godstransporterna med lastbil snabbt ställas om till eldrift. Elektrifieringskommissionen, som leds av infrastrukturminister Tomas Eneroth, har regeringens uppdrag att påskynda elektrifieringen av regionala godstransporter i närtid. E.ON är aktiva i arbetet genom Johan Mörnstam, som ansvarar för E.ONs europeiska elnätsverksamhet och som är en av Elektrifieringskommissionens sexton ledamöter. E.ON är nu en del av Elektrifieringskommissionens initiativ att samla elektrifieringslöften från aktörer som vill bidra aktivt till att öka tempot i skiftet till eldrivna godstransporter runt om i Sverige.

- Som en av Sveriges största elnätsaktörer och leverantör av energitjänster sitter vi på en viktig roll i elektrifieringen av tunga fordon. E.ON avser att förse den svenska transportsektorn med el genom investeringar för att stärka elnäten och därmed möjliggöra etablering av strategiska laddpunkter för tunga fordon. Vi vill också erbjuda tjänster som tillgodoser efterfrågan på laddning och energilösningar för tunga fordon, säger Marc Hoffmann, vd för E.ON Sverige.

E.ONs elektrifieringslöfte omfattar tre olika initiativ i regioner av stor betydelse för tunga transporter på väg, i samverkan med både regionala och nationella aktörer. Inledningsvis är fokus på Skåne, i samverkan med Region Skåne och Skånes Effektkommission, och Östergötland, i samverkan med Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland. I både Skåne och Östergötland baseras elektrifieringslöftena på bred samverkan mellan olika samhällsaktörer, som ser elektrifieringen av transporterna som en nyckel för att uppnå ambitiösa regionala agendor för både klimat och utveckling.

E.ON är genom samverkansgruppen The Pathways Coalition, tillsammans med Scania, Ericsson, H&M och Siemens, även drivande i det interregionala projektet Powertrail. Powertrail syftar till att möjliggöra elektrifierade godstransporter på en 400 km lång sträcka från Borås till Stockholm. Ambitionen med projekt Powertrail är att vara en del av elektrifieringen av Sveriges motorvägstriangel som binder samman Stockholm, Göteborg och Malmö. Transporterna som går på motorvägstriangeln motsvarar huvuddelen av de totala godstransporterna på svenska vägar och står därför också för den största delen av utsläppen som elektrifieringen är tänkt att åtgärda.

- Elektrifieringslöftet speglar vår avsikt att aktivt verka tillsammans för att påskynda omställningen av godstransporter till eldrift. Det handlar både om investeringar som är viktiga nationellt och om att knyta samman lokala och regionala transportsystem, säger Marc Hoffmann.

Konkreta åtgärder inom ramen för elektrifieringslöftet kan omfatta transportköp, nyutvecklad fordonsteknik, nätinvesteringar, utplacering av snabbladdare, utveckling av affärsmodeller samt kommunikation för att sprida och dela kunskap som bidrar till ökad elektrifiering av tunga transporter.

Om the Pathways Coalition
Samverkansgruppen The Pathways Coalition bildades 2018 med ambitionen att kraftfullt påverka framdriften av förnybar och elektrifierad omställning av tunga transporter, såväl nationellt som internationellt. Gruppen utgörs idag av företagen E.ON, Scania, H&M Group, Siemens och Ericsson.

Kontakter

Bilder

Foto: Christian Andersson, Apelöga
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON och Vattenfall förenklar betalning av elbilsladdning15.6.2021 07:01:41 CEST | Pressmeddelande

I takt med att elbilarna blir allt fler växer behovet av ett enhetligt betalsystem för publika laddstationer. E.ON och Vattenfall InCharge kommer att förenkla betalningen för laddning och ge tillgång till båda bolagens laddnätverk genom roaming i Sverige. Den förenklade betallösningen ger kunderna, i ett första steg, tillgång till närmare 1 000 publika snabb- och destinationsladdningspunkter redan i sommar.

E.ON samarbetar med FN:s miljöprogram UNEP och investerar mångmiljonbelopp för att öka den biologiska mångfalden i ledningsgator7.6.2021 11:15:44 CEST | Pressmeddelande

Som första energibolag i världen går E.ON med och stödjer ”UN Decade on Ecosystem Restoration”, ett globalt initiativ som tagits fram av FN:s miljöprogram UNEP med målet att återskapa världens viktiga ekosystem. E.ON investerar ett tvåsiffrigt miljonbelopp i Euro för att öka den biologiska mångfalden i bolagets ledningsgator, en area motsvarande 70 000 hektar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum