Riksteatern

Ett drama om bilderna vi skapar och bilderna som snärjer oss när Ibsens klassiker Ett dockhem blir unikt bearbetad till svenskt teckenspråk

Dela

Nora är gift med bankdirektör Torvald och de lever utåt sett det perfekta livet. I själva verket är deras äktenskap bara en finputsad fasad – en livslögn. Riksteatern Crea sätter upp Ett dockhem på svenskt teckenspråk i regi av Filip Burman.

Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Romel Belcher, Jade Osbeck
Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Romel Belcher, Jade Osbeck

– Människans strävan efter att göra sin omvärld till ett dockhus, det vill säga ställa den till sitt förfogande, är ett av skälen till att den här pjäsen fortfarande är aktuell 140 år senare. Normerna ligger som filter över våra liv när samhället försöker iscensätta det eftersträvansvärda och filtrera bort det icke önskvärda, säger Filip Burman, regissör.

Översättningsprocessen av Henrik Ibsens många gånger dubbeltydiga text har varit mödosam men också rolig och spännande. Tillsammans med ensemblen har Filip Burman fångat berättelsen på svenskt teckenspråk, som har en helt annan struktur och grammatik än talad svenska. Ensemblen har fått jobba hårt med att göra Ibsens text begriplig och tilldragande på teckenspråk.

– Jag är tacksam över att få jobba tillsammans med så kompetenta och kreativa människor. Jag hoppas att pjäsen ska göra publiken mer nyfikna på varandra och vår värld, och inte minst sig själva, i stället för att stanna i föreställningar och ansträngningar. Att vi slutar upprätthålla den dockhemsliknande tillvaro vi lätt fastnar i bland annat sociala medier, säger Filip Burman.

Spelas på svenskt teckenspråk och svenska.
Premiär 22 oktober i Hallunda Stockholm.

Medverkande
Mette Marqvardsen  
Vivian Cardinal  
Romel Belcher  
Jade Osbeck  

Konstnärligt team
Bearbetning: Elsa Berggren och Filip Burman  
Regi: Filip Burman  
Scenografi: Lars Otterstedt  
Kostym: Tanja Honkanen  
Mask: Anna Olofson  
Ljus: Jörgen Haimanas  

Producent
Rikstetaern

Turnéplan
22 okt, Hallunda Riksteaterhuset, Botkyrka
24 okt, Nyköping
26 okt, Norrköping
29 okt, Leksand
11 - 12, nov | Örebro
15 nov, Vänersborg
17 nov, Västra Frölunda, Göteborg
19 nov, Borås
21 nov, Helsingborg
22 - 23 nov, Lund
24 nov, Malmö
1 - 2 dec, Årsta

För fler pressbilder besök vår mediabank.

Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonstRiksteatern Crea använderscenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Romel Belcher, Jade Osbeck
Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Romel Belcher, Jade Osbeck
Ladda ned bild
Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Romel Belcher, Jade Osbeck
Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Romel Belcher, Jade Osbeck
Ladda ned bild
Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Jade Osbeck, Romel Belcher
Fotograf: Urban Jörén. På bilden från vänster: Jade Osbeck, Romel Belcher
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum