Riksteatern

Ett liv som papperslös – ett barns berättelse

Dela
Danjin Malinovic är tillbaka på Riksteatern med den hyllade föreställningen Var är mitt hem? En monolog om flykten från kriget i det forna Jugoslavien och en barndom som illegal flykting. En historia mer aktuell än någonsin berättad från ett barns perspektiv.
Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta

Vi hör dagligen rapporteringar kring barn på flykt och hur tusentals minderåriga tvingas leva som papperslösa i Sverige. I Danjin Malinovics föreställning Var är mitt hem? får publiken följa flykten från en lycklig barndom i forna Jugoslavien till hur det är att leva mitt i men samtidigt vid sidan av det svenska samhället. Hur känns det egentligen att vara stämplad som en illegal människa? Och hur lätt är det att starta ett nytt liv i ett nytt land?

- Varje gång jag står framför publiken och delar med mig av min historia känner jag mig tacksam och stolt. Att få turnera med Riksteatern för andra året i rad är ett tecken på att det finns ett stort intresse för historier som min. Det är en viktig föreställning för den ger inblick i vad barnen som lämnar sina hem kan gå igenom. Publiken får möta någon som talar om sina egna erfarenheter vilket gör att det blir verkligt på en annan nivå, säger Danjin Malinovic.

Danjin Malinovic har tidigare arbetat på Helsingborgs Stadsteater tillsammans med regissören Michael Cocke. Berättelsen om sin barndom och flykten till Sverige berörde regissören Michael djupt vilket i sin tur resulterade i föreställningen Var är mitt hem? Föreställningen kommer under hösten att turnera med såväl skolföreställningar som offentliga föreställningar.

- För mig är denna föreställning en del av min identitet. Den betyder att jag, min familj, släkt, vänner men framförallt alla andra som gått och går igenom liknande saker får stå i rampljuset för en stund, de är inte bortglömda utan syns och hörs. Min förhoppning är att publiken kommer att kunna identifiera sig med barnet och dess resa men även känna igen sig i tvära kast mellan hopp och förtvivlan, kärlek och sorg, säger Danjin.

Var är mitt hem? har premiär den 8 september i Olofström.

Medverkande Danjin Malinovic Regi Michael Cocke Scenografi/Kostym Katrin Brännström Dramaturgi Per Holm

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/var-ar-mitt-hem

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/var-ar-mitt-hem

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta
Ladda ned bild
Var-ar-mitt-hem-Foto-Anna-Huerta-8150
Var-ar-mitt-hem-Foto-Anna-Huerta-8150
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum