Europaparlamentet

Europaparlamentet stärker tågresenärernas rättigheter

Dela

Med de nya reglerna får tågresenärer bättre skydd när tåg är försenade eller ställs in. Skyddet mot diskriminering stärks också.

  • Fler ombokningsalternativ vid försenad eller inställd tågresa
  • Bättre assistans för personer med nedsatt rörlighet
  • Fler cykelplatser ombord
     

På torsdagen godkände parlamentet överenskommelsen med rådet om reviderade regler för tågresenärers rättigheter. Reglerna ser till att passagerare kan få sina resor ombokade och att de får hjälp när det uppstår förseningar eller tåg ställs in. Det ska bli bättre tillgänglighet och assistans för personer med nedsatt rörlighet och fler cykelplatser ombord.

Hjälp till strandsatta resenärer

Om det uppstår försening på över en timme kan passagerare välja mellan att få pengarna tillbaka för biljetten, fortsätta sin resa eller ombokas på likvärdiga transportvillkor utan extra kostnad. Resenärerna ska kunna resa i samma klass som gällde för den biljett som de först hade bokat. Om järnvägsbolaget inte erbjuder något ombokningsalternativ inom 100 minuter från den planerade avgångstiden så kan resenärerna själva boka en biljett med ett annat transportföretag och få ersättning för sina kostnader.

Järnvägsbolagets skyldighet att erbjuda ombokning gäller även vid force majeure, och vid behov ska man även tillhandhålla mat och dryck och ersätta kostnader för inkvartering.

De nya reglerna förtydligar också vad som anses vara fall av force majeure, då järnvägsbolagen inte behöver betala ut ersättning vid förseningar eller inställda resor. Utöver extrema väderförhållanden och större naturkatastrofer klassar de nya reglerna även större folkhälsokriser och terrorattentat som force majeure. Strejker bland tågpersonalen är dock inte ett sådant undantagsfall.

Assistans till personer med nedsatt rörlighet

Det blir enklare för resenärer med nedsatt rörlighet att resa, eftersom det nu räcker att man meddelar behov av assistans 24 timmar i förväg (i stället för minst 48 timmar enligt de nuvarande reglerna). Om järnvägsbolaget kräver att resenären ledsagas ombord, ska den medföljande personen resa gratis. Personer som ledsagas av en assistanshund har rätt att ta med hunden på tåget.

Fler cykelplatser på tågen

Som ett led mot hållbara transporter och bekväma alternativ måste alla tåg vara utrustade med särskilda cykelplatser och cykelställ. Det ska finnas plats för minst fyra cyklar på varje tåg.

Citat

”Vi har mycket goda nyheter för Europas tågresenärer, eftersom vi lyckats säkra samma grundläggande passagerarrättigheter i hela EU när det gäller ombokning, utrymme för cyklar ombord och direktbiljetter, samt förbättrade rättigheter för passagerare med nedsatt rörlighet. Detta är viktiga framsteg för att göra tågresor bekvämare och mer passagerarvänliga”, sade polske föredraganden Bogusław Liberadzki (S&D).

Nästa steg

De reviderade reglerna gäller i princip alla internationella och inrikes tågresor och järnvägstjänster i hela EU. Medlemsländerna kan undanta inrikes järnvägstjänster under en begränsad tid.

Reglerna träder i kraft 20 dagar efter det att de har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. De börjar gälla två år senare, med undantag för kraven på cykelplatser som börjar tillämpas fyra år efter det att förordningen har trätt i kraft.

 

Mer information

 

Utkast till regler om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer

Plenardebatt (27.04.2021)

Följ ärendet i lagstiftningsdatabasen

Briefing från Europaparlamentets utredningstjänst om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer i EU (april 2021)

Nya regler ska göra det enklare att ta med cyklar ombord på tåg.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum