Europaparlamentet

Europaparlamentets talman Roberta Metsola i Kiev

Dela

Länkar till bilder och videor finns i slutet av pressmeddelandet.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola var igår i Kiev i Ukraina för att uttrycka EU:s stöd och ingjuta hopp i det ukrainska folket. Hon fördömde också den oacceptabla ryska invasionen. Idag besökte hon Otwock-skolan i Warszawa-regionen i Polen som erbjuder skydd till ukrainare som flytt kriget. Hon var där tillsammans med den polska premiärministern Mateusz Morawiecki.

Europaparlamentets talman reste till Kiev på inbjudan av det ukrainska parlamentets talman Ruslan Stefanchuk.

”Jag är här för att berätta att vi står vid er sida, i såväl goda som svåra tider. Vi kommer aldrig någonsin att lämna er”, sa Roberta Metsola till det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada.

Under sin vistelse i Kiev träffade Metsola Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landets premiärminister Denys Shmyhal. Vidare träffade hon talmannen för Ukrainas parlament, Ruslan Stefanchuk, samt företrädare för det ukrainska parlamentets politiska grupper.

Foton och videor, inklusive talman Metsolas tal i det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada samt talman Metsolas och talman Stefanchuks gemensamma pressmeddelande kan laddas ner från Europaparlamentets multimediecenter.

Länkar

Pressmeddelande - Roberta Mestola stödjer det ukrainska folket i Kiev (på engelska)

Roberta Metsolas tal till Ukrainas parlament (på engelska)

Multimedia

Allt material

Video: Talman Metsola håller tal till Ukrainas parlament

Möte mellan Europaparlamentets talman Roberta Metsola och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i Kiev

Talman Roberta Metsola träffade ukrainska familjer som flytt från kriget när hon besökte Otwock-skolan i Warszawa-regionen tillsammans med den polska premiärministern Mateusz Morawiecki.

Talman Metsola sa: "Vi är imponerade av de ansträngningar som det polska samhället och de polska medborgarna har gjort. Ni har gett människor i nöd en trygg och säker hamn. Det gör mig varm i hjärtat att se - det här är vårt Europa när det är som bäst”.

 "Polen är det land utanför Ukraina som har burit den tyngsta bördan av kriget. Därför behöver vi mer stöd till Polen och andra länder som tar emot människor från kriget i Ukraina”, sa hon.

Länkar

Pressmeddelande - Metsola: Ökat stöd till länder som tar emot ukrainare som flyr från kriget

Multimedia - Europaparlamentets talman Roberta Metsola i Warszawa (Polen)

Foton

Video 

Debatter nästa vecka

Under plenarsammanträdet nästa vecka i Strasbourg håller Europaparlamentet flera debatter och omröstningar om situationen i Ukraina. På tisdag diskuterar ledamöterna hur barn och ungdomar som flyr från våldet kan skyddas och på onsdag diskuterar de resultaten från Europeiska rådets senaste möte.

Länkar

Sessionsinfo 4-7 april 2022, plenarsammanträde i Strasbourg

Andra länkar om EU:s stöd till Ukraina

Video: Den 1 mars 2022 talade Volodymyr Zelenskyj till Europaparlamentet vid ett extrainsatt plenarsammanträde.

Övriga länkar

Pressmeddelande: Den ryska attacken mot Ukraina innebär en ny era för Europa

Europaparlamentet stödjer det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada och har en särskild webbplats tillsammans med det ukrainska parlamentet

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum