Kungliga Operan

Europeisk operagala med final på Kungliga Operan

Dela

Den digitala kanalen OperaVision har tillsammans med Kungliga Operans nyligen lanserade betalfria streamingtjänst, Operan Play, varit scenen för opera, balett och konserter under våren. OperaVision summerar vårens speciella situation genom att samla ett antal operahus runt om i Europa för att bjuda på härliga musikaliska inslag, som får bli en sommarhälsning till hela världens operapublik.

Kungliga Operan har fortsatt kunnat framföra musik via sin digitala scen Operan Play under våren, utifrån Folkhälsomyndighetens restriktioner kring avstånd, till skillnad från de flesta operahus i Europa. Därmed blir Kungliga Hovkapellet den enda orkestern i galakonserten. Finalen är Kungliga Operans bidrag med två världsnamn, sopranen Nina Stemme och dirigenten Alan Gilbert. Förutom musik av Wagner sjunger Stemme sånger av Wilhelm Stenhammar tillsammans med pianisten Inese Klotina.

»I dessa underliga tider har vi aldrig upphört med att framföra musik i Stockholm. Kanske kan vi vara ett exempel på vad som är möjligt att göra för att hålla musiken levande trots utmanande omständigheter«, säger Alan Gilbert.

Förutom Kungliga Operan medverkar operahusen i Amsterdam, Rom, Madrid, Warszawa, Komische Oper Berlin, Opéra Comique i Paris samt Glyndebourne. Presentatör är Kasper Holten, VD vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

OperaVision ingår i Opera Europa, ett nätverk med ett 30-tal europeiska operahus och med Operans VD och operachef Birgitta Svendén som ordförande: ››Trots att våra operahus varit stängda hela våren har vi tack vare våra digitala kanaler kunnat upprätthålla kontakten och kommunicera med vår publik. Vi längtar alla till att åter mötas fysiskt, både på scenen och med publiken, men vi är tacksamma för den möjlighet vi ändå haft med hjälp av tekniken.«OperaVision Summer Opera Gala.
Söndag den 21 juni med start kl 17:00.
Sändningen är tillgänglig för alla via operavision.eu

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Stemme. Foto: Kungliga Operan/Morgan Norman
Nina Stemme. Foto: Kungliga Operan/Morgan Norman
Ladda ned bild
Alan Gilbert. Foto: Kungliga Operan/Arthur Ljunggren
Alan Gilbert. Foto: Kungliga Operan/Arthur Ljunggren
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Michael Cavanagh ny operachef på Kungliga Operan30.11.2020 11:00:46 CETPressmeddelande

Nu är det klart att Michael Cavanagh kommer att bli ny konstnärlig chef för opera på Kungliga Operan. Han efterträder Birgitta Svendén som kvarstår som VD till 2022. Michael Cavanagh, som kommer från Kanada, är verksam som regissör, dramaturg och librettist. Han har gjort 150 produktioner vid över 30 operahus i Kanada, USA och Europa. På Kungliga Operan har han regisserat Nixon in China och Aida, två produktioner som hyllats av både publik och i media. Michael Cavanagh tillträder som operachef efter sommaren 2021 och har ett 5-årigt förordnande.

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum