Region Örebro län

Europeiskt projekt ska stärka de sociala företagen

Dela
Region Örebro län vill se en mer inkluderande arbetsmarknad som stärker sysselsättningen. Därför satsar regionala tillväxtnämnden 518 000 kronor i projektet Microfuture vars syfte är att underlätta för sociala företag.

- Sociala företag hanterar olika typer av samhällsutmaningar och de bidrar på så sätt till integration, jämställdhet och inkludering. Det är väldigt viktiga samhällsinsatser och det är angeläget att dessa företag får bästa möjliga förutsättningar för sina verksamheter, säger Charlotta Englund (C), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

De sociala företagen kan ha svårt att få banklån eller utvecklingsmedel. För att säkra finansieringen är de istället hänvisade till så kallade mikrofonder. Men många mikrofonder är små och de saknar ofta resurser för att kunna fungera som stöd åt de sociala företagen.

- Det leder i sin tur till få investeringar i de sociala företagen och därmed sämre förutsättningar för personer som står långt från arbetsmarknaden. Det vill vi göra något åt, bland annat genom projektet Microfuture, säger Joakim Carlsson (S), vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Microfuture är ett europeiskt projekt som är tänkt att pågå i fyra år. Förutom Region Örebro län ingår parter från Frankrike, Italien, Rumänien och Slovenien.

- Det offentliga stödet till mikrofonder behöver utvecklas och tanken är att det här projektet ska ge ökad kunskap om hur regionala system för mikrofinansiering av sociala företag kan stärkas, säger Håkan Stålbert (KD), ledamot i regionala tillväxtnämnden.

Under projektets tre första år genomförs en serie interaktiva aktiviteter med syfte att beskriva och analysera mikrofinansiering i de olika länderna. Under det fjärde året kommer projektet att följa upp de tidigare aktiviteterna.

Kontakt

Charlotta Englund, ordförande i regionala tillväxtnämnden, telefon: 076-725 78 20

Joakim Carlsson, vice ordförande i regionala tillväxtnämnden, telefon: 073-550 59 81

Håkan Stålbert, ledamot i regionala tillväxtnämnden, telefon: 073-081 65 27

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

EU utser forskare vid USÖ att leda kampen mot allt mer svårbehandlad gonorré8.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré ökar i förekomst och riskerar att bli obehandlingsbar på grund av antibiotikaresistens. Professor Magnus Unemo vid Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) och hans forskargrupp har nu utsetts av EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) att agera yttersta expertis i kampen mot spridningen av sjukdomen och relaterad antibiotikaresistens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum