World Animal Protection Sverige

EU:s burförbud stor seger för djuren

Dela
I dag meddelade EU-kommissionen att den kommer att verka för ett burförbud för djur inom lantbruket. Målsättningen är att lagstiftning ska vara på plats senast 2027.

David Garrahy, External Affairs Manager i World Animal Protection, betonar att det här är en stor seger som påverkar många djurs livsvillkor:

”Mer än 300 miljoner djur inom lantbruket trängs brutalt ihop i burar i Europa varje år. Det innebär ett enormt lidande som begränsar deras naturliga beteenden. Europa har nu tagit chansen att förpassa burar för hönor, kycklingar, grisar, kalvar, kaniner, vaktlar, ankor och gäss till historieböckerna där de hör hemma.”

Extrem begränsning

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, hoppas att kommissionens beslut ska bana vägen för en snabb avveckling av burarna:

”Burar är en extrem begränsning av djurens livsvillkor. De kan inte röra sig fritt, inte sträcka på sig, böka eller picka. Djuren hindras från att göra sådant de mår bra av. Suggor fixeras, kaniner och vaktlar hålls hela livet i karga burar, små kalvar stängs in i boxar, värphöns sitter i burar och ankor och gäss fixeras för att tvångsmatas vid tillverkning av gåslever.”

Det är också viktigt att den kommande avvecklingsprocessen inte bara inriktas mot att förbjuda burhållningen i EU-länderna. För att EU helt ska ta avstånd från burhållning krävs också ett förbud mot all import av djur och djurprodukter från länder som tillåter burar.

Stort folkligt stöd

Lina Dahl framhåller att segern bygger på ett stort folkligt stöd och att det nu är viktigt att följa upp vad som händer:

”Det är 1,4 miljoner personer som skrivit på våra namnlistor och därmed visat EU:s makthavare att burförbudet har en bred folklig förankring. Även om det här är en enorm framgång för djuren är det viktigt att vi nu inte tar ut något i förskott. Vi måste vara med och se till att burförbudet verkligen genomförs i praktiken också. För Sveriges del innebär det främst att burhållningen av hönor för äggproduktion kommer att avvecklas.”

Upprinnelsen till det historiska beskedet från EU-kommissionen är ett så kallat medborgarinitiativ inom EU, ”End the Cage Age”. Bakom initiativet står organisationen Compassion in World Farming och många andra djurorganisationer, bland andra World Animal Protection. EU-parlamentet röstade den 10 juni för ett burförbud i lantbruket från 2027.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye