Umeå kommun

Eva Conradzon och Rolf Appelblad får 2019 års Minervastipendier

Dela

Kulturnämnden har beslutat att 2019 års Minervastipendier går till Eva Conradzon och Rolf Appelblad. Stipendierna, som består av 10 000 kronor vardera, går till två personer som på olika sätt bidragit till kulturell verksamhet i Umeå och Västerbotten.

Eva Conradzon är en av de som sedan starten varit med som en drivande kraft bakom Samisk vecka, Ubmejen Biejvieh, som projektledare för denna. Samisk vecka startade år 2000 i syfte att synliggöra och lyfta den samiska kulturen. Under åren har Eva oförtrutet jobbat vidare med den målsättningen och med stor energi fortsatt och utvecklat festivalen under två decennier. Engagemang, värme och envishet är ledord som lyfts i Evas arbete med de samiska kulturfrågorna. Genom det arbetet har även den samiska kulturen på ett förtjänstfullt sätt lyfts för hela Umeå och i Sverige.

Traditionsbäraren, kulturentusiasten och eldsjälen Rolf Appelblad är en drivande kraft i Tavelsjöbygden. Han har under mycket lång tid varit med i Tavelsjö hembygdsförenings styrelse och var föreningens ordförande under många år. Rolf är en god berättare och guide. Han berättar gärna om Tavelsjöodjuret, gamla seder och bruk, om Tavelsjöbygden i stort och guidar även på kyrkogårdsvandringar. Rolf Appelblad visar att det är viktigt att alla som inte har rötter i det gamla jordbrukssamhället får en inblick i hur det var förr, men också att aktivt delta i det samhälle man lever i.

Om Minervastipendiet

Minervastipendiet instiftades till minne av Umeås första biblioteks- och föreläsningsförening. Stipendiet delas ut av kulturnämnden till utövare eller främjare av kulturell verksamhet med anknytning till främst Västerbotten. Första gången det skedde var 1977 och varje år utses två pristagare.

Kontakt

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umu.se 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Godkänd detaljplan för Älgoxen öst på stan19.2.2020 16:37:22 CETPressmeddelande

I kvarteret Älgoxen, vid korsningen Nygatan/Järnvägsgatan öst på stan, planeras det för fler bostäder. Detaljplanen har tidigare godkänts av byggnadsnämnden men återremitterades av kommunstyrelsens planeringsutskott som ville att ytterligare hänsyn skulle tas till Länsstyrelsens yttranden. Planen som nu justerats och godkänts igen innebär cirka 30–35 lägenheter i två flerfamiljshus med fyra våningar. Planförslaget förs vidare till kommunfullmäktige för antagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum