Järfälla Kommun

Expansiva Järfälla går från förort till stad - så här kan Barkarbystaden se ut om tio år

Dela

På det gamla flygfältet i Barkarby byggs Barkarbystaden – en helt ny stadsdel med plats för 18 000 nya bostäder, tusentals arbetsplatser, 40 000 nya invånare och tunnelbana. I planerna finns flera inslag från flygplatstiden som sticker ut; landningsbanan, hangaren och bergrummet.

Landningsbanan bevaras och leder ut i det öppna landskapet, som en bro mellan stad och natur. Här blir plats för rekreation, kultur- och fritidsaktiviteter som skate, basket och konserter. I anslutning finns kajen mot det gröna, en gågata i form av en kajkant som möter naturen.

– Vi ska bygga en varierad, upplevelserik och karaktärsfull stad. Att bevara landningsbanan, hangaren och bergrummet och göra dem till attraktiva mötesplatser för stadens invånare känns helt självklart, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hangaren tas tillvara och kan bli saluhallen mitt på torget. På det planerade Tunnelbanetorget finns förutom entrén till den nya tunnelbanestationen också ingången till bergrummet som i framtiden skulle kunna användas för större publika evenemang.

– Järfälla är en av de snabbast växande kommunerna i landet. Vi har bestämt oss för att växa med kvalitet. Barkarbystaden ska bli en plats där man kan bo, arbeta, handla och ha ett bra fritidsliv, säger Claes.

Läs mer om Barkarbystaden på www.barkarbystaden.se

Mer information

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordf, claes.thunblad@jarfalla.se, 070-002 33 92

Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör, emelie.grind@jarfalla.se, 08- 580 283 93

Om Program för Barkarbystaden

Den 25 februari beslutade kommunstyrelsen om Program för Barkarbystaden. Nu ska programmet beslutas av kommunfullmäktige och därefter ska området detaljplaneras innan byggandet kan sätta igång. År 2021 beräknas tunnelbanan börja rulla och 2030 ska 40 000 människor bo staden.

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum