Sida

Extra Sidastöd till preventivmedel och abortutrustning för att motverka coronapandemins effekter

Dela
När covid-19 sprider sig bland de fattigaste och mest utsatta är det inte bara själva viruset som hotar människors liv och hälsa. De stängda gränserna och det fokus som läggs på att bekämpa covid-19 slår mot flera andra hälsoområden. Sida går därför in med ett extra stöd på 20 miljoner kronor för att förbättra tillgången till preventivmedel, abortprodukter och rådgivning i östra och södra Afrika.
Utbildning i Mocambique. Foto: DKT International
Utbildning i Mocambique. Foto: DKT International

När leveranskedjor bryts och fabriker stängs ner på grund av coronapandemin minskar produktionen av preventivmedel och produkter för säkra aborter. Stängda gränser, rese- och importrestriktioner begränsar tillgången ännu mer. Dessutom gör riktlinjerna kring social distansering att det blir svårare att nå ut till de mest utsatta när möjligheter att röra sig ute och att träffas begränsas. Kvinnor drabbas ofta särskilt hårt.

- Kampen mot covid-19 hotar tillgången till livsviktiga produkter och tillgång till mödravård. Det är oerhört viktigt att fortsätta arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Annars kan vi komma att se en kraftig ökning av hiv, oönskade graviditeter, osäkra aborter och ökad mödradödlighet, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör.

Sidas extra stöd på 20 miljoner kronor till den långvariga partnern DKT International gör att man får möjlighet att snabbt utöka sina lager av bland annat kondomer, olika preventivmedel och utrustning för medicinska aborter – innan effekterna av coronapandemin gör det svårt att få tag på dessa. Stödet går till sex länder i södra och östra Afrika: Demokratiska Republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Mocambique, Tanzania och Uganda.

DKT arbetar också genom att utbilda och skapa engagemang hos sjukvårdspersonal, ungdomar och människor med inflytande som kan påverka på bynivå, till exempel lärare och traditionella ledare. Det här arbetet blir ännu viktigare när spridningen av covid-19 gör sjukvårdspersonal osäker på grund av smittorisken. När fler avdelas till att ta hand om smittade riskerar det också att påverka den vanliga vården negativt.

- Vårt program är särskilt viktigt för utsatta kvinnor och flickor i regionen, säger Carin Jämtin. Vi behöver möta effekterna av covid-19 snabbt – för att de ska kunna få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda – och själva ska kunna bestämma om, när och med vem de ska få barn.

Som ett resultat av Sidas program med DKT beräknas förra året 1,2 miljoner oönskade graviditeter och 1,6 miljoner osäkra aborter ha undvikits och 9700 kvinnor och flickor räddats till livet.

 _________________________________________________________

Fakta:

DKT kommer att använda det utökade stödet på 20 miljoner SEK för att göra följande:

  1. I Demokratiska Republiken Kongo ökas budgeten för manuell vakuumaspiration (MVA), ett instrument som används vid säker abort. 
  2. I Etiopien ökas upphandlingen av medicinska abortprodukter och långtidsverkande preventivmedel.
  3. I Kenya och Uganda ökas budgeten för akuta p-piller och medicinska abortprodukter. DKT planerar också att utnyttja Sidas finansiering för inköp av kondomer för att fylla på marknaden som redan finns och som sannolikt kommer att växa inom en snar framtid.
  4. I Mocambique ökas upphandlingen av p-piller, akuta p-piller och kondomer, och medicinska abortprodukter.
  5. I Tanzania köps mer kondomer och medicinska abortprodukter in, samt ökas lagret av preventivmedel.

_________________________________________________________

Om DKT International:

DKT International arbetar i Afrika, Asien och Latinamerika med att tillhandahålla säkra och överkomliga produkter för sexuell och reproduktiv hälsa och hiv-bekämpning genom att bygga och stärka leveranskedjor för att registrera, importera och distribuera SRH-produkter. Genom kampanjer och information skapas efterfrågan på preventivmedel och ändras beteenden.

Detta i sin tur bidrar till social och ekonomisk utveckling för de allra mest utsatta. DKT arbetar främst i områden som når fattiga människor, särskilt utsatta kvinnor och ungdomar, så att de kan få tillgång till sexuella och reproduktiva hälsovårdstjänster.

Sida har stött DKT International sedan 2017 genom två program, ett i södra och östra Afrika och ett annat som täcker fransktalande Väst- och Centralafrika. Tillsammans omfattar dessa program 21 länder. Sida finansierar med upp till 489 miljoner kronor – en finansiering som förväntas förhindra över 10 miljoner oönskade graviditeter, 12 miljoner osäkra aborter och rädda 63.000 kvinnor och flickors liv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utbildning i Mocambique. Foto: DKT International
Utbildning i Mocambique. Foto: DKT International
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Nytt projekt på västra Balkan ska minska kompetensgapet och skapa jobbmöjligheter för kvinnor och ungdomar28.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Ungdomsarbetslösheten är hög i länderna på västra Balkan samtidigt som det råder en stor brist på mekaniker och lastbilschaufförer. För att bidra till en lösning ska Sverige genom Sida, tillsammans med Helvetas och Volvo Group, samarbeta kring yrkesutbildning baserad på fordonsindustrins behov. Stor vikt ska läggas på att få in unga kvinnor och ungdomar på arbetsmarknaden och i transportsektorn. Projektet ska fokusera på hållbara och miljövänliga lösningar, med betoning på de färdigheter som krävs för att hantera den gröna tekniken i dagens lastbilar.

Mer humanitära stöd till världens svåraste kriser27.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fler krig, konflikter och naturkatastrofer driver på de allt svårare situationerna i många länder och allt fler människor behöver humanitärt stöd. Allt fler barn riskerar undernäring och ett stort antal människor lever på flykt. Sverige genom Sida bidrar nu ytterligare med 200 miljoner till svårt drabbade i åtta länder – Sudan, Myanmar, Bangladesh, Nigeria, Colombia, Burkina Faso, DR Kongo och Zambia - för att bidra med stöd till de allra värst drabbade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye