Patent- och registreringsverket

Få små och medelstora företag skyddar immateriella tillgångar

Dela
En undersökning från PRV visar att fler än åtta av tio (84 procent) av svenska små och medelstora företag anser att deras företag har immateriella tillgångar. Samtidigt har drygt hälften (54 procent) aldrig ansökt om något immaterialrättsligt skydd. Resultaten synliggör ett behov av höjd kunskap om immaterialrätt och immateriella tillgångar bland svenska företag.

God kunskap om hanteringen av de immateriella tillgångarna hos svenska företag är en förutsättning för att det ska vara möjligt att säkerställa tillgänglighet till ny teknologi och behålla kontroll över värden som skapas i forsknings- och utvecklingsprojekt. Inom ramen för sitt uppdrag har PRV sett indikationer på att kunskapen kring immateriella tillgångar är låg hos små och medelstora företag och offentliga aktörer. Mot denna bakgrund har PRV genomfört en undersökning om inställningen till, och kunskapen om, immaterialrätt och immateriella tillgångar hos svenska små och medelstora företag.

Resultaten visar att över hälften av företagen aldrig har ansökt om något immaterialrättsligt skydd trots att drygt åtta av tio anser att deras företag har immateriella tillgångar. När resultaten bryts ner på branschnivå visar det sig att företag verksamma inom tillverkning tillhör de som i störst utsträckning ansökt om immaterialrättsligt skydd (51 procent). Minst andel ansökningar står företag verksamma inom finans och försäkring för, där uppger endast 32 procent att de ansökt om immaterialrättsligt skydd.

-        Vi har redan tidigare sett tydliga tecken på att det finns en kunskapsbrist vad gäller kunskapen och hanteringen av de immateriella tillgångarna i ett företag. Resultaten i undersökningen stärker denna bild. Utan bättre kunskap riskerar vi att värdefull kunskap och teknologi från institut och företag oavsiktligt hamnar under utländsk kontroll, vilket i förlängningen drabbar svensk konkurrenskraft och tillväxt, säger Margareta Ternell, Marknads- & kommunikationsdirektör på Patent- och registreringsverket.

När företagen får beskriva vilken typ av immateriella tillgångar de har är de vanligaste svaren know how, varumärken och kundregister. Det är också dessa som bedöms vara de viktigaste tillgångarna och de som företagen upplever att de har mest kunskap om. Upphovsrätt, designskydd och patent är de tillgångar som bedöms som minst viktiga och som företagen upplever att de har minst kunskap om.

-        Sverige har under lång tid hamnat i topp när världens mest innovativa länder rankas. För ett exportberoende land som Sverige är det särskilt viktigt att vi behåller vår starka innovationskraft och för att det ska vara möjligt behöver vi höja kunskapen. PRV jobbar kontinuerligt med kunskapshöjande aktiviteter men för att vi ska nå de resultat som behövs krävs samarbete på flera samhällsnivåer. I det arbetet behöver skolor och universitet ta en framträdande roll genom att införa immaterialrätt i undervisningen, säger Margareta Ternell

Om undersökningen: Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Patent- och registreringsverket. Den bygger på 1 068 intervjuer med företag. Datainsamlingen genomfördes under 4 veckor, 27/9 – 28/10 2022.

Ta del av utdrag från undersökningen nedan.

 

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige ledande i investeringar i immateriella tillgångar25.6.2024 10:05:24 CEST | Pressmeddelande

Sverige behåller sin tätposition vad gäller investeringar i immateriella tillgångar, såsom teknik, varumärken, kunskap, relationer, data och design. Enligt en ny studie publicerad av World Intellectual Property Organization (WIPO) och Luiss Business School (LBS) sticker Sverige ut både vad gäller investeringar i förhållande till BNP, med en första plats, och vad gäller årlig tillväxttakt i investeringar i immateriella tillgångar, där landet placerar sig på en andra plats efter Indien, och före starka forskningsnationer som USA och Frankrike.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye