Riksteatern

Fantasifull berättelse på flykt från verkligheten – premiär för Biet i huvet

Dela

Riksteatern sätter upp Biet i huvet av hyllade dramatikern Roland Schimmelpfennig. En lekfull, rolig och smärtsam berättelse om att fly verkligheten och hantera de svårigheter som vuxenvärlden skapar. Detta är Schimmelpfennigs första drama för barn. För regi står Nora Nilsson.

Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co

I Biet i huvet gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom utmaningar som om världen vore ett tv-spel. Pjäsen belyser utsatthet och tar upp ett alltmer angeläget problem som ofta görs osynligt: barnfattigdom i välfärdsstaten.

- Vår förmåga att fantisera är en av våra viktigaste överlevnadsmekanismer. Både för vuxna och barn. Det som är svårt att förstå, det som är otäckt och skrämmande kan med hjälp av fantasin bli hanterbart. Vi behöver alla fly verkligheten en stund för att kunna återvända till den starkare och modigare, säger Nora Nilsson, regissör.

Publiken får följa en pojke som tack vare fantasins kraft lyckas att hantera svårigheter i en utsatt miljö. Han tar sig genom dagens utmaningar som om de vore levels i ett tv-spel. Biet i huvet kommer att turnera landet runt och spela för barn i årskurs 2-5.

Roland Schimmelpfennig är en prisbelönt dramatiker och anses vara en av de främsta i Europa. Nora Nilsson har tidigare regisserat föreställningar som Ingen fattar utom vi, Vad är det som händer? och Slutet enligt Rut på Riksteatern. Förra året regisserade hon Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Premiär den 20 september på Riksteatern i Hallunda

Medverkande Ester Claesson Daniel Nyström Dejmis Rustom Bustos

Dramatiker Roland Schimmelpfennig Översättare Frederik Sjögren Regi Nora Nilsson Scenografi/Kostym Julia Przedmojska Ljusdesign Sofie Gynning Ljuddesign Safoura Safavi Maskdesign Linda Goncalves Dramaturg Ninna Tersman

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/bietihuvet

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/biet-i-huvet

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum