Riksteatern

Fantasifull berättelse på flykt från verkligheten – premiär för Biet i huvet

Dela
Riksteatern sätter upp Biet i huvet av hyllade dramatikern Roland Schimmelpfennig. En lekfull, rolig och smärtsam berättelse om att fly verkligheten och hantera de svårigheter som vuxenvärlden skapar. Detta är Schimmelpfennigs första drama för barn. För regi står Nora Nilsson.
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co

I Biet i huvet gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom utmaningar som om världen vore ett tv-spel. Pjäsen belyser utsatthet och tar upp ett alltmer angeläget problem som ofta görs osynligt: barnfattigdom i välfärdsstaten.

- Vår förmåga att fantisera är en av våra viktigaste överlevnadsmekanismer. Både för vuxna och barn. Det som är svårt att förstå, det som är otäckt och skrämmande kan med hjälp av fantasin bli hanterbart. Vi behöver alla fly verkligheten en stund för att kunna återvända till den starkare och modigare, säger Nora Nilsson, regissör.

Publiken får följa en pojke som tack vare fantasins kraft lyckas att hantera svårigheter i en utsatt miljö. Han tar sig genom dagens utmaningar som om de vore levels i ett tv-spel. Biet i huvet kommer att turnera landet runt och spela för barn i årskurs 2-5.

Roland Schimmelpfennig är en prisbelönt dramatiker och anses vara en av de främsta i Europa. Nora Nilsson har tidigare regisserat föreställningar som Ingen fattar utom vi, Vad är det som händer? och Slutet enligt Rut på Riksteatern. Förra året regisserade hon Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Premiär den 20 september på Riksteatern i Hallunda

Medverkande Ester Claesson Daniel Nyström Dejmis Rustom Bustos

Dramatiker Roland Schimmelpfennig Översättare Frederik Sjögren Regi Nora Nilsson Scenografi/Kostym Julia Przedmojska Ljusdesign Sofie Gynning Ljuddesign Safoura Safavi Maskdesign Linda Goncalves Dramaturg Ninna Tersman

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/bietihuvet

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/biet-i-huvet

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum