Får du det du betalar för på restaurangen?

Under två dagar i mars besökte livsmedelsinspektörer från 24 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 311restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades. Det vill säga att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.
- Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel svenskt kött. De ska inte bli lurade utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så den blir sanningsenlig, säger Daniel Persson chef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad.
De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.
Några resultat från kontrollerna
- Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.
- Oxfilén var i 96 procent av fallen (vid 142 av 151 kontroller) verkligen oxfilé.
- Nötkött som sas vara svenskt fick nedslag vid 25 procent av fallen (vid 6 av 24 kontroller).
- Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 41 procent av kontrollerna (35 av 85).
- Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 37 procent av kontrollerna (48 av 137).
Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller.
Fakta – Ofta förekommande fel
Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk.
Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.
Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/ Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.
Mobilapp visar hur restaurangerna klarar sina kontroller
Kolla restaurangen innan besöket. I appen Livsmedelskollen visas resultat från Miljöförvaltningen i Stockholms stads inspektioner. Här går det också att lämna klagomål på livsmedelsverksamheter och anmäla misstänkta matförgiftningar. Appen finns för nedladdning i Appstore och i Google play.
stockholm.se/livsmedelskollen
Kontakter
Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Miljöförvaltningen i Stockholm stad
e-post: daniel.peter.persson@stockholm.se tel: 08-508 287 58
Bilder

Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Ny utställning om Stockholms simhallar15.12.2025 15:11:01 CET | Pressmeddelande
I utställningen Simhallen – en livsviktig mötesplats berättas historien om hur Stockholms simhallar länge speglat vår samtid. Utställningen visas i Stockholmsrummet på Kulturhuset och pågår till den 1 mars.
Stockholmska liv – ny bok med samtida stockholmare i fokus9.12.2025 18:27:02 CET | Pressmeddelande
Stockholmia förlag bjuder in till bokfrukost för Bo Larssons nya bok Stockholmska Liv. Tio berättelser från vardag och samtid den 11 december 2025 klockan 08.15-10.00 i Stadsmuseets kafé. Samtal mellan författaren och Elin von Unge, museivetare.
Pressinbjudan: Luciatåg med eldrivna maskiner sätter fokus på hållbar stadsutveckling8.12.2025 07:30:00 CET | Pressinbjudan
Stockholms stad bjuder in att fira innovativt samarbete i Slakthusområdet: På morgonen 12 december rullar ett ovanligt Luciatåg från Södermalm till Slakthusområdet i Stockholm. Tåget består av eldrivna arbetsmaskiner och syftet är att rikta ljus på den snabba omställning som pågår mot en mer hållbar och klimatsmart stadsutveckling.
Pressinbjudan: Konst och ljus ska lyfta Rågsved5.12.2025 13:10:59 CET | Pressinbjudan
Nu får Rågsved centrum ett lyft. Ett rivet parkeringsdäck, ny konst, belysning och planteringar ska göra området öppnare, trevligare och tryggare. Välkommen på invigningsfest den 12 december.
Ny forskning ska stärka undervisningen i Stockholms förskolor5.12.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Över tusen medarbetare från kommunala och fristående förskolor deltog den 28 november i Förskolesummit 2025 – Stockholms största kompetenssatsning för förskolan. Under dagen presenterades ny forskning om barns utveckling och behov. Kunskap som kan leda till nya arbetssätt och stärkt undervisningskvalitet i stadens förskolor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
