Stockholms stad

Får du det du betalar för på restaurangen?

Dela
226 av 311 serveringar kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men runt 40 procent av dem som sa sig servera parmaskinka och parmesanost fick avvikelser.
Parmaskinka. Foto: Johan Pontén
Parmaskinka. Foto: Johan Pontén

Under två dagar i mars besökte livsmedelsinspektörer från 24 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 311restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades. Det vill säga att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.

- Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel svenskt kött. De ska inte bli lurade utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så den blir sanningsenlig, säger Daniel Persson chef för livsmedels­kon­trollen i Stockholms stad.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.

Några resultat från kontrollerna

  • Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.
  • Oxfilén var i 96 procent av fallen (vid 142 av 151 kontroller) verkligen oxfilé.
  • Nötkött som sas vara svenskt fick nedslag vid 25 procent av fallen (vid 6 av 24 kontroller).
  • Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 41 procent av kontrollerna (35 av 85).
  • Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 37 procent av kontrollerna (48 av 137).

Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller.

Fakta – Ofta förekommande fel

Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast använ­das om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av får­mjölk och getmjölk.

Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.

Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/ Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.

Mobilapp visar hur restaurangerna klarar sina kontroller
Kolla restaurangen innan besöket. I appen Livsmedelskollen visas resultat från Miljöförvalt­ningen i Stockholms stads inspektioner. Här går det också att lämna klagomål på livsmedelsverksamheter och anmäla misstänkta matförgiftningar. Appen finns för nedladdning i Appstore och i Google play.
stockholm.se/livsmedelskollen

Kontakter

Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Miljöförvaltningen i Stockholm stad
e-post: daniel.peter.persson@stockholm.se tel: 08-508 287 58

Bilder

Parmaskinka. Foto: Johan Pontén
Parmaskinka. Foto: Johan Pontén
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms nya landmärke för kultur och evenemang är döpt2.6.2023 07:28:35 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagen togs ett spadtag, och scenen i Gasklocka 2 döptes till Gasometer. När den öppnar hösten 2026 kommer den stora scenen att rymma 1 750 platser för sittande publik och med stående publik kan Gasometer ta emot 2 300 personer. Samtidigt namngavs också restaurangen och evenemangsplatsen på scenbyggnadens tak. Den kommer att heta Dome och anspelar på den rymdkänsla det kommer att bli med 17 meter upp till Gasklockans innertak. Här kommer det att finnas plats för upp till 1 000 gäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum