Specsavers Sweden AB

Färgblindhet – så funkar det: Är du färgblind utan att veta om det?

Dela

Vi alla ser världen på vårt eget sätt, men vad beror det på att vissa ser den färggrannare än andra? Hur yttrar sig färgblindhet och hur påverkar den livet? Är du färgblind utan att vara medveten om det? Optiker Caroline Schiller från Specsavers delar med sig av fem fakta om färgblindhet.

Ungefär en halv miljon svenskar har någon slags störning i färgseendet, och i värsta fall färgblindhet. Det är alltså relativt vanligt - men vad vet du om färgblindhet? Optiker Caroline Schiller på Specsavers reder ut begreppen med fem fakta om färgblindhet – så funkar det:

1. Många är färgblinda utan att veta om det

– Färgblindhet kan ibland vara svår att upptäcka. En person som varit färgblind i hela sitt liv har ju vant sig vid att se världen på ett visst sätt. Då och då kan färgblindhet dock märkas i vardagliga situationer: Till exempel när man plockar lingon i skogen har en färgblind person svårare att urskilja bären i riset. Att välja kläder som matchar kan innebära svårigheter för någon som inte är så bra på att uppfatta färger, så klädvalen kanske blir mindre lyckade i andras ögon.

2. Röd-grön färgblindhet är den vanligaste formen av störning i färgseendet

– En färgblind person kan inte uppfatta färger korrekt. Färgseendet grundar sig på tapparna i ögat: Problem med dessa cellers funktion eller avsaknaden av dem gör det svårt att uppfatta olika färgnyanser. Den vanligaste formen av störning i färgseendet är röd-grön färgblindhet, men vissa kan också ha svårt att uppfatta till exempel färgen blå.

3. Färgblindhet är ärftligt

– Färgblindhet är i allmänhet ärftligt och medfött. Ett försämrat färgseende kan dock även bero på grå starr eller en långvarig exponering för kemikalier. Färgblindhet är något vanligare hos män än hos kvinnor. Det är cirka åtta procent av männen men bara cirka 0,5–1 procent av kvinnorna som besväras av störningar i färgseendet.

4. Komplett färgblindhet är ovanligt

– Om ögat saknar tappar som reglerar färgseendet, ser personen inga färger alls. Då är det mer sannolikt att man kommer att märka av färgblindheten någon gång i livet. Total färgblindhet är dock mycket sällsynt. Oftast kan även de som lider av ett försämrat färgseende urskilja färger, om än inte på samma sätt som andra. Det är svårare för alla att urskilja färger i mörker, och mörkerseendet försvagas ofta ytterligare med åldern.

5. Färgblindhet gör oftast inte livet svårare

– För vissa yrken krävs ett perfekt färgseende. Det är en nödvändighet till exempel för piloter, elinstallatörer och lokförare. För att komma in i dessa yrken måste man därför få sitt färgseende testat. Om färgseendet inte spelar så stor roll i ens arbete, kan man leva till och med hela sitt liv utan att inse att man är färgblind. Färgblinda har vant sig vid livet i en värld där färgerna inte syns på samma sätt som för andra. Då är det inte heller svårt att ta sig fram i trafiken – trafikljusen tänds ju alltid i samma ordning.

Illustrationen: Ser man talet i den vänstra bilden har man normalt färgseende. Ser man talet i den högra bilden kan man ha en svag färgblindhet.

Kontakter

För mer information, kontakta:
Irene Hernberg, kommunikationschef, Specsavers Oy, +358 40 662 5866, irene.hernberg@specsavers.com

Bilder

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade sig i Sverige 2004 och har idag drygt 113 butiker.

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Specsavers på Götgatan nyöppnar: Stort tryck att kolla ögonen hos Söderborna23.2.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

Söderborna blev pandemimedvetna om vikten av att ta hand om sin syn, vilket ställer nya krav på optikerna: – Många som jobbar hemma behöver nu undersöka synen. Med strikta hygienrutiner och kedjans nya inredningskoncept kan vi garantera en säker och professionell miljö för kunderna, säger Seta Norin, optiker och delägare i Specsavers Götgatan på Söder i Stockholm.

Specsavers i Köping får optikerkedjans nya inredningskoncept26.11.2020 06:56:52 CETPressmeddelande

Wenche Sörvåg har drivit Specsaversbutik i Köping sedan 2011, och det ökande intresset för att ta hand om sin ögonhälsa via en synundersökning har lett till utökade öppettider. Nu får butiken optikerkedjans nya skandinaviska inredningskoncept som svarar mot kundernas krav på en modern och professionell optikerbutik. På fredag, 27 november, är det nyinvigning, en coronaanpassad nyinvigning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum