Arbetsmiljöverket

Farlig arbetsmiljö och svartjobb på bilverkstäder och biltvättar

Dela

Brister i arbetsmiljön hos sex av tio företag, personer som saknar rätt att arbeta i Sverige och som bor på sina arbetsplatser. Det blev resultatet av en ny myndighetsgemensam insats mot ett 80-tal bilverkstäder och annan bilservice.

Sex av tio inspekterade bilverkstäder och biltvättar hade brister i arbetsmiljön.
Sex av tio inspekterade bilverkstäder och biltvättar hade brister i arbetsmiljön.

Under de senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket genomfört oanmälda inspektioner hos ett 80-tal bilverkstäder, biltvättar och andra bilvårdsföretag runtom i landet. Kontrollerna avslöjar farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor.

   - Det är dålig kontroll på kemikalier och vi har hittat obesiktigade lyftanordningar och tryckkärl som kan vara rena dödsfällor. Vi ser också att dålig arbetsmiljö ofta hänger samman med utnyttjande av människor, det är inte ovanligt att vi hittar sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatsen. Det hör inte hemma på svensk arbetsmarknad, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

    -Vi myndigheter har intensifierat vårt arbete mot de oseriösa företagen, men det räcker inte. Alla som köper varor och tjänster måste ta ansvar. När det är för billigt, och man kanske inte får kvitto, då bör man fundera över om det är där man ska tvätta eller serva sin bil, säger han.

Totalt drygt 250 arbetsmiljöbrister

Sammanlagt upptäcktes över 250 olika arbetsmiljöbrister. De vanligaste bristerna rör hanteringen av kemikalier, lyftanordningar och tryckkärl. I ett 20-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket tog beslut om ett omedelbart förbud mot att använda utrustningen.

Polismyndigheten kontrollerade cirka 180 personer som arbetade i bilverkstäderna eller biltvättarna.

     - Det är tyvärr så att det fortfarande är personer som arbetar i den här branschen fastän de inte har rätt att arbeta i Sverige. Den här gången var det elva personer och vi hade ett fall av misstänkt människohandel. Det visar hur viktigt det är att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Polismyndigheten.

Skatteverket granskade även företagens personalliggare för att bland annat upptäcka svart arbetskraft.

   - Det är upprörande att vi gång på gång ser brister i personalliggare och misstänkt svart arbetskraft, med människor som riskerar att utnyttjas. Den här gången mötte vi återigen personer som tvättar bilar under mycket oklara anställningsförhållanden, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och fem andra myndigheter arbetar gemensamt mot arbetslivskriminalitet. De senaste åren har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler kontroller och oanmälda inspektioner i branscher där arbetsolyckor och regelbrott är vanliga. En insats kan även leda till att fler myndigheter gör uppföljande kontroller av företagen.

Resultat från den senaste insatsen:

• Drygt 80 företag och 180 personer kontrollerades.

• Sammanlagt upptäckte myndigheterna drygt 250 arbetsmiljöbrister hos de kontrollerade företagen. Flera brister kan finnas hos ett och samma företag.

• Cirka 6 av 10 företag hade brister i arbetsmiljön som leder till krav på åtgärder.

• Ett 60-tal sanktionsavgifter till följd av brister i arbetsmiljön övervägs.

• Ett 20-tal kontrollavgifter till följd av brister i personalliggare eller kassaregister övervägs.

• 11 arbetstagare saknade tillstånd att arbeta i Sverige och 8 personer togs till förvar av polisen.

 Om myndigheternas samarbete mot arbetslivskriminalitet:

Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans under 2018–2020 utveckla metoder för myndighetsgemensamma kontroller för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Nyligen förlängde regeringen uppdraget till och med 2021.

Myndigheterna har gjort mer än 4000 gemensamma kontroller sedan 2018. Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket deltar i samarbetet som samordnas av Arbetsmiljöverket. Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Nyckelord

Kontakter

Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll, Arbetsmiljöverket, 010-730 99 59

Johan Winberg, poliskommissarie, Polismyndigheten, 072-200 51 93

Conny Svensson, kontrollsamordnare, Skatteverket, 010–573 50 01

Presstjänsten Arbetsmiljöverket, 010-730 91 55
eller presstjansten@av.se

Bilder

Sex av tio inspekterade bilverkstäder och biltvättar hade brister i arbetsmiljön.
Sex av tio inspekterade bilverkstäder och biltvättar hade brister i arbetsmiljön.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket
Svetsarvägen 12
171 41 Solna

010-730 91 55http://www.av.se

Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. 

Följ Arbetsmiljöverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket

Ökad ohälsa på svenska arbetsplatser 20201.9.2021 09:05:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje sysselsatt upplever hälsoproblem kopplade till arbetet enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Trötthet och värk i kroppen är de vanligaste besvären. För hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och långvarigt stillasittande är de vanligaste orsakerna. Särskilt utsatta är kvinnor som arbetar inom kommuner och regioner. Där upplever fyra av tio hälsobesvär till följd av jobbet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum