Färre får kompetensutveckling samtidigt som behovet ökar
Hela 7 av 10 uppger att de behöver uppdatera sina kompetenser inom de närmsta två åren för att vara fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden. Samtidigt sjunker andelen som genomfört någon slags kompetensutveckling med sex procentenheter jämfört med föregående år. Det visar Unionens kompetensundersökning 2020.
– En välfungerande kompetensutveckling är en förutsättning för att Unionens medlemmar och landet i helhet ska må bra. Möjligheter att utvecklas i sin yrkesroll, stärka sin kompetens och ta sig an nya utmaningar behövs för att möta en ständigt förändrande arbetsmarknad. Intresset och lusten bland anställda finns, nu måste arbetsgivare och stat ta sitt ansvar så att Sveriges konkurrenskraft inte minskar, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Unionens kompetensundersökning är en årligt återkommande undersökning där Novus på uppdrag av Unionen kartlägger hur det står till med kompetensutvecklingen bland tjänstemän i privat sektor.
Pandemin har ökat behovet, men andelen som genomför kompetensutveckling minskar
Arbetslivet har påverkats drastiskt på många sätt av Covid-19 och den pågående pandemin. Många har fått ställa om, antingen i arbetssätt eller miljö. Av de tillfrågade i Unionens undersökning svarar 7 av 10 att de ser ett behov av kompetensutveckling för att vara fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden de närmaste två åren. Behovet av kompetensutveckling för att anställda på Sveriges arbetsmarknad ska vara konkurrenskraftiga är tydligt.
Samtidigt ser vi hur antalet som genomfört en kompetensutveckling går åt fel håll och sjunker. Hela 47 % svarar att de inte genomfört någon kompetensutveckling de senaste tolv månaderna, det är en ökning med 6 procentenheter jämfört med 2019.
Kompetensutveckling är underanvänt, riskerar sänka Sveriges konkurrenskraft
Tjänstemän utgör idag hälften av de på arbetsmarknaden, deras kompetens är en av de starkaste konkurrensfördelarna vi har gentemot andra länder på den globala marknaden. Om vi halkar efter i vilken kunskap de anställda besitter riskerar det att drastiskt påverka Sveriges ekonomi och välfärd.
För att möta det ökande behovet och komma tillrätta med underanvändningen av kompetensutveckling måste fler parter ta sitt ansvar.
– Vi vill se lösningar i flera olika delar, säger Martin Wästfelt. För det första ökade skyldigheter för arbetsgivaren att faktiskt genomföra kompetensutveckling inom ramen för anställningen. För det andra, ett starkare omställningssystem med möjlighet till stöd och råd under hela anställningen. Och för det tredje, reella möjligheter att kunna vara studieledig mitt i livet, kanske utbilda sig på halvfart under ett år för att på så sätt kunna gå vidare i yrket eller byta karriär.
Om undersökningen
”Arbetsmiljö och kompetensutveckling under covid-19 perioden 2020” bygger på en undersökning som har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen i juni/juli 2020. Totalt deltog 2057 personer i undersökningen. De som svarat är tjänstemän i privat sektor.
Resultat
- Nära en av fem har under de senaste fem åren avstått från att söka jobb för att deras utbildning/ kompetens inte var tillräcklig.
- En av tre upplever inte att arbetsgivaren har en övergripande plan för att säkra upp att medarbetarna har den kompetens som företaget/organisationen behöver.
- Andelen som genomfört en kompetensutveckling de senaste tolv månaderna minskar med 6 procentenheter från 2019.
- Sju av tio ser behov av att uppdatera sina kompetenser inom de närmsta två åren för att vara fortsatt attraktiva på arbetsmarknaden.
- 16 procent anser att Covid-19 pandemin hittills ökat deras behov av kompetensutveckling.
Nyckelord
Kontakter
Kawa ZolfagaryPressekreterare
Tel:072-594 19 67kawa.zolfagary@unionen.sePressjourUnionens pressjour för journalister
Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med 675 000 medlemmar, varav mer än 31 000 förtroendevalda på över 65 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Tjänstemäns sociala arbetsmiljö försämrad under pandemin21.1.2021 11:55:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio arbetsmiljöombud upplever att den sociala arbetsmiljön har försämrats under covid-19. Det visar en ny rapport från Unionen om arbetsmiljö under pandemin. – Arbetsgivarna har klarat pandemins utmaningar ganska bra men det finns mer att göra för att förbättra den sociala arbetsmiljön, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Rekordmånga blev medlemmar i Unionen 202012.1.2021 11:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen växer med nästan 30 000 medlemmar under år 2020. Aldrig tidigare har förbundet vuxit med så många yrkesverksamma medlemmar under ett år. Nu är över sjuhundratusen personer medlemmar i Sveriges största fackförbund.
Unionen: Den andra vågen påverkar inte arbetslösheten17.12.2020 09:56:51 CET | Pressmeddelande
De nya arbetskraftsundersökningarna från SCB som släppts idag visar att arbetslösheten i november ligger på 8,6 procent. Det var något lägre än månaderna innan och visar att den andra smittovågen ännu inte fått någon större negativ effekt på arbetsmarknaden. Unionens egna siffror över förhandlingar om arbetsbrist bekräftar SCB:s siffor.
Här är jobben som drabbas mest av automatisering14.12.2020 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Pandemin snabbar på digitaliseringen på arbetsmarknaden och förändrar förutsättningarna för många jobb. Här är listan över de tjänstemannayrken som kommer att påverkas mest av automatisering de kommande fem åren.
Vinnare Årets Jobbhjältar 202010.12.2020 12:30:00 CET | Pressmeddelande
Liselott Karlsson, Altia Sweden, Klubbstyrelsen StrongPoint och Klubbstyrelsen Paradox utses till Årets Jobbhjältar 2020 av Unionen. - Årets vinnare har verkligen uträttat fackliga stordåd och visat prov på engagemang, samarbetsförmåga och nyskapande, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Var fjärde handelsanställd vill engagera sig i för hållbar handel4.12.2020 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Anställda inom handelsbranschen är oroade över branschens miljöpåverkan och var fjärde anställd vill engagera sig för en mer hållbar utveckling. Det visar rapporten Vägen till hållbar handel som fackförbundet Unionen släpper idag.
Telia Sveriges mest hbtqi-vänliga arbetsplats 202024.11.2020 08:58:00 CET | Pressmeddelande
Trots stora framsteg känner många hbtqi-personer oro för att deras sexuella läggning ska ha negativa konsekvenser på karriären. Telia är ett företag som tydligt tagit ton i frågan, bland annat genom att anordna en digital Pride – även i länder där hbtqi-personers rättigheter är ifrågasatta. För det vinner Telia Unionens hbtqi-pris år 2020.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum