Djurens Rätt

Fega slutsatser i ny minkutredning

Dela
Idag kom den så kallade minkutredningen, en rapport kring välfärden hos minkar i den svenska pälsdjursindustrin. Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, menar att slutsatserna är undermåliga och att branschen är i stort behov av förändring.
Foto: Georgy Golovin/Shutterstock
Foto: Georgy Golovin/Shutterstock

–  Att Sverige fortsätter utreda minkbranschen, som flera andra länder redan har förbjudit, och som en stor majoritet av den svenska befolkningen är emot, är ett underbetyg till ett land som vill se sig själv i framkant på djurskyddsområdet, säger Tina Hogevik, tf Förbundsordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt har länge kritiserat minkbranschen för att inte leva upp till djurskyddslagens krav om naturligt beteende och välkomnade utredningen som enligt uppdragsbeskrivningen ska "bedöma om produktionen, så som den bedrivs i dag, innebär att djuren ges möjlighet att bete sig naturligt.” Utredningens slutsats är dock att pälsdjursindustrin behöver forskas kring ytterligare, något som Djurens Rätt inte håller med om.

– Att vi redan vet hur minkar beter sig i sin naturliga miljö bör vara mer än tillräckligt för att kunna kräva en förbättring eller avveckling av den här branschen. Minkar simmar till exempel mer än gärna när de får möjlighet och vi vet att minkens behov inte försvinner bara för att de placeras i en bur. Därför anser vi att djurskyddslagen inte uppfylls för minkarna. Nu är det upp till politikerna att ta hänsyn till det, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Om uppdraget

Den 11 januari 2018 fick Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkar inom den svenska pälsdjursproduktionen. Uppdraget fanns med vid sidan av regeringens förslag om ny djurskyddslag. Idag den 14 januari 2019 presenterade Jordbruksverket sin utredning.

Om minkfarmning i Sverige

I Sverige finns idag omkring 70 pälsfarmer med minkar. Varje år föds det upp och dödas cirka en miljon minkar inom svensk pälsindustri. De lever hela sina liv i små gallerburar, utan tillgång till simvatten och de flesta dödas vid ett halvårs ålder. Nästan all päls som produceras i Sverige exporteras, främst till Asien. De senaste åren har flera länder i Europa förbjudit pälsdjursfarmning och andra är på väg att avveckla industrin. Sverige, som gärna vill se sig själva som ett föregångsland inom djurskydd, hamnar idag på efterkälken.

Djurens Rätt kommenterar live

På måndag den 21 januari kl.11 finns Djurens Rätt på plats utanför riksdagen för att i en egen livesändning ge sitt fullständiga utlåtande om utredningen. För mer info: kontakta oss på press@djurensratt.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Georgy Golovin/Shutterstock
Foto: Georgy Golovin/Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye