Fem år efter Metoo: Ingen förändring i byggbranschen
– All nödvändig lagstiftning finns redan på plats, men det är uppenbart att den inte följs. Här måste arbetsgivarna göra mer! Den psykosociala arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska och ska vi nå en jämställd byggbransch måste det här bli bättre, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Siffrorna är en del av Kantar Publics årliga rapport Trakasseribarometern och jämför byggbranschen med övriga arbetsmarknaden.
I undersökningen uppger varannan kvinna (53%) i byggbranschen att de blivit utsatta för sexuella trakasserier någon gång i yrkeslivet, jämför med drygt var tredje (36%) i hela den yrkesverksamma allmänheten. Allvarligt är också att tystnadskulturen består – många som utsatts för sexuella trakasserier har inte informerat någon på deras arbetsplats om deras erfarenheter.
Även där utmärker sig byggbranschen negativt. 65 procent av kvinnorna i byggbranschen informerar inte någon när de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Bland yrkesverksamma allmänheten är motsvarande andel 53 procent.
Bland männen är det 6 procent som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Dock har tidigare undersökningar visat att även män drabbas av bristande psykosocial arbetsmiljö.
Tystnadskultur och jargong
Var tionde i byggbranschen svarar att de under de senaste 12 månaderna blivit utsatta för sexuella trakasserier. Det är lika stor andel som i den yrkesverksamma allmänheten i stort. Två av tre (65%), uppger att de inte informerade någon om att de blivit utsatta. Det är högre andel jämfört med yrkesverksamma allmänheten (54%). Var åttonde (13%) informerade en chef eller arbetsledare, vilket är något lägre jämfört med yrkesverksamma allmänheten i stort (20%).
Den främsta anledningen till att man inte valt att informera chef, arbetsledare, HR-personal, fackligt förtroendevald eller skyddsombud efter händelsen var att man inte tyckte det var tillräckligt allvarligt (58%). Detta ligger i linje med yrkesverksamma allmänheten (57%). Var sjunde (14%) svarar däremot att de inte kände tillräckligt förtroende för någon för att informera.
På frågan om det finns en jargong, ett sätt att tala eller vara, som personer kan ta illa upp av på arbetsplatsen är det fler män än kvinnor som svarar ja på den frågan (M: 26%, K: 14%). Det är även en högre andel än den yrkesverksamma allmänheten (M: 14%, K: 11%).
Byggnads gör arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön
Under vecka 43 är det den europeiska arbetsmiljöveckan. Under hela veckan kommer Byggnads att göra riktade arbetsplatskontroller med fokus på just den psykosociala arbetsmiljön.
Nyckelord
Kontakter
Gabriel DahlanderPressansvarig
Tel:010-601 10 51gabriel.dahlander@byggnads.seBilder
Dokument
Om
Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.
Följ Byggnads
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggnads
Kim Söderström vald till ny förbundsordförande i Byggnads19.11.2024 11:49:42 CET | Pressmeddelande
Kim Söderström har idag valts till ny ordförande för fackförbundet Byggnads. Den 49-årige tidigare betongarbetaren blev känd för allmänheten med sitt uppmärksammade sommarprat i P1. Kim kommer närmast från uppdraget som regionsordförande i Byggnads region GävleDala.
Byggnadsarbetare avlönades som städare – får 300 000 kronor4.11.2024 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett byggföretag avlönade sin anställde som städare. När han gick till facket blev han dessutom misshandlad och hotad. Nu har fallet avgjorts i Arbetsdomstolen och byggnadsmedlemmen får 300 000 kr i utebliven lön.
Byggnads stämmer irländskt företag på 4 miljoner30.10.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Byggnads stämmer det irländska bolaget ICDS på nära 4 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Bolaget har arbetat som underentreprenör vid bygget av nya Slussen i Stockholm och brutit mot övertidsregler samt undanhållit övertidsersättning.
3 av 4 byggnadsarbetare uppger symptom på vibrationsskador – Nu granskar Byggnads över 1 200 arbetsplatser21.10.2024 05:40:00 CEST | Pressmeddelande
Vibrationsskador är Sveriges vanligaste arbetssjukdom och byggbranschen är extra utsatt. Med start idag och en vecka framåt kommer Byggnads besöka över 1 200 arbetsplatser över hela landet för att kontrollera arbetsmiljön.
Ny rapport: Tre av fyra byggnadsarbetare visar symptom på vibrationsskador15.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vibrationsskador är ett växande problem inom byggbranschen. En ny undersökning från Byggnads visar att många arbetstagare utsätts för överdriven exponering för skadliga vibrationer. Många visar dessutom symptom redan i ung ålder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum